Overslaan en naar de inhoud gaan

29 maart 2018

Actueel: Wat is een broodfonds?

In de regiobijeenkomsten die we afgelopen jaar organiseerden om input te krijgen voor het nieuwe beleidsplan werd regelmatig een vraag of opmerking over het broodfonds gemaakt. Daarom willen we daar via dit artikel meer aandacht aan besteden.

Een broodfonds is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening, ontwikkeld door en voor zelfstandig ondernemers. Groepen zelfstandigen spreken af om elkaar bij arbeidsongeschiktheid met schenkingen te steunen. Broodfondsen bieden een oplossing naast arbeidsongeschiktheidsverzekeringen (AOV’s), waarvan de kosten vaak hoog zijn.

Minimaal twintig zelfstandigen (zzp'ers, vennoten van een V.o.f. of DGA’s) die elkaar financieel willen ondersteunen in geval van ziekte kunnen een broodfondsvereniging oprichten. Een paar initiatiefnemers benaderen de mensen in hun eigen netwerk en organiseren een informatieavond. De BroodfondsMakers geven daar basisinformatie en beantwoorden vragen. Het is belangrijk om door te groeien naar de veertig deelnemers om meerdere zieken tegelijkertijd te kunnen ondersteunen.

Je maandelijkse inleg voor het broodfonds komt op je eigen bankrekening en het (spaar)saldo blijft -na aftrek van schenkingen- van jou. Bij vertrek uit het broodfonds kun je het tegoed meenemen. Het broodfonds is opgezet voor en door ondernemers, ieder lid heeft een stem en bepaalt samen met de andere deelnemers wie er bij het broodfonds wordt toegelaten.

Meer informatie vind je via www.broodfonds.nl/home