Overslaan en naar de inhoud gaan

29 oktober 2019

In behandeling: btw-vrijstelling Wet langdurige zorg (Wlz)

Momenteel is er op Facebook discussie gaande over een specifieke btw-vrijstelling. Het gaat om pedicures en medisch pedicures die cliënten zorg verlenen in opdracht van een verpleeginstelling.

Pedicures en medisch pedicures verlenen op verzoek van wlz-instellingen (zoals verzorgings- en verpleeghuizen) voetzorg aan personen zowel binnen als buiten de instelling. Vervolgens wordt de factuur voor de verrichte werkzaamheden naar de wlz-instelling gestuurd. De voetzorg in kwestie heeft betrekking op de persoonlijke verzorging, zoals clavi en callus verzorging, behandeling van mycose nagels, het knippen van nagels enzovoort. Het betreft hier niet de medische voetzorg DV/RV, maar ook niet de cosmetische voetzorg als bijvoorbeeld het lakken van nagels.

Wanneer cliënten een Wlz-indicatie hebben, zou de btw-vrijstelling voor verpleging en verzorging van kracht moeten gaan. Pedicures die in opdracht van Wlz-instellingen aan cliënten buiten een instelling voetzorg verlenen zouden de btw-vrijstelling voor thuiszorg kunnen toepassen.

Sommige van onze leden lijken deze btw-vrijstelling al jaren probleemloos toe te passen. Er is echter nergens iets concreet vastgelegd. ProVoet wil opkomen voor de belangen van haar leden en zou graag definitief uitsluitsel kunnen bieden. Daarom is de kwestie begin september officieel voorgedragen aan De Belastingdienst, waar nu het wachten op is. Wij vinden het belangrijk om alle onduidelijkheid over toepassing van de vrijstelling weg te nemen, zodat al onze leden over de juiste informatie beschikken.

Wij vragen dus nog even om je geduld, zodra hier een definitieve uitspraak over gedaan wordt informeren wij je verder.