Overslaan en naar de inhoud gaan

20 maart 2018

Column: ZOP'er

In ons vak is het gebruikelijk dat wij onze ‘stoel’ verhuren. Personeel aannemen is vaak net een stap te ver. Een zelfstandig ondernemende pedicure (ZOP’er) die uren wil meedraaien, is dan een uitkomst. Daar zijn wel regels aan verbonden.

Hoe deed ik dat tot nu toe? Allereerst wilde ik van mijn ZOP’er graag een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) ontvangen, want van een arbeidsrelatie mocht geen sprake zijn. Deze verklaring bood uitkomst. Ik had er al een tijdje mee gewerkt toen ik ontdekte dat er meerdere varianten van de VAR-verklaring zijn en dat alleen de beoordeling winst uit onderneming afdoende was. Ik moest er op letten dat er geen gezagsverhouding ontstond. Al met al niet geheel waterdicht, wat vaak leidde tot twijfel over de
financiële risico’s die ik liep. Uiteindelijk heb ik voor payroll gekozen.

Nu gaat het systeem van de VAR op de schop, omdat het schijnzelfstandigheid mogelijk zou maken. Mijn zorgen waren dus niet onterecht. Een nieuw systeem, door de belastingdienst goedgekeurde modelcontracten, gaat de VAR vervangen. Als je die gebruikt om een overeenkomst aan te gaan, ben je er zeker van dat je geen arbeidsrelatie met elkaar aangaat en dus geen loonheffing en premies hoeft af te dragen.

Er staan een aantal contracten op de site van de belastingdienst. Ze zijn algemeen en moeilijk toepasbaar in onze branche. Inhoudelijk mag niets gewijzigd worden. Doe je dat wel, dan is je vrijwaarding niet meer van kracht. Een standaardcontract goedgekeurd door de belastingdienst zou voor onze branche de oplossing zijn. Met behulp van een jurist gespecialiseerd in arbeidsrelaties zijn we zo’n contract aan het ontwikkelen voor onze leden, zodat we zonder zorgen een ZOP’er kunnen inzetten in onze praktijk. De ZOP’er zelf kan met een gerust hart invulling geven aan zijn of haar werkweek bij verschillende opdrachtgevers. Gedeelde verantwoordelijkheid, dat is prettig geregeld zou ik zo zeggen.

Jeannet Schuurman

Jeannet is Bestuurslid Ondernemerschap bij ProVoet.