Overslaan en naar de inhoud gaan

20 maart 2018

Congreslezing: Orthopedische schoenen, trek jij ze aan?

Op het door ProVoet georganiseerde Multidisciplinaire Voetcongres Reuma worden maar liefst zestien interessante lezingen gegeven! De onderstaande lezing mag je niet missen!

Orthopedische schoenen, trek jij ze aan?
Door Fiona Damstra (revalidatie arts gespecialiseerd in voetproblemen)

Analyse van voetproblemen bij patiënten met R.A. om te komen tot een goed schoenconcept.

Vrijwel alle patiënten zeggen: “Ik ga niet op die vreselijke debiele schoenen lopen.” De weerstand tegen orthopedische schoenen weerhoudt patiënten ervan deze te gaan dragen. Vaak kiezen zij voor een inadequate schoenvoorziening met nadelige gevolgen voor de korte en lange termijn.
Als patiënten toch kiezen voor orthopedische schoenen, trachten wij medisch-technisch en cosmetisch hoogstaande orthopedische schoenen aan te meten welke meer aansluiten bij de wensen en verwachtingen van de patiënt.
Door de patiënt vanaf het begin actief te betrekken bij het aanmeetproces in een intensieve samenwerking tussen de patiënt, de orthopedisch schoentechnicus en de revalidatiearts kan de compliance mogelijk worden verhoogd.
Tijdens de presentatie neem ik u graag mee in de probleemanalyse van de reumatische voet, de vertaling naar een schoenrecept en de uitleg aan de patiënt.
Zie de orthopedische schoen als een medicijn, welke pas werkzaam kan zijn als deze daadwerkelijk en met plezier wordt gedragen.

Aanbevelingen
Het Multidisciplinaire Voetcongres Reuma wordt gehouden op vrijdag 23 maart 2018 in Cinemec Ede. Dit congres is tot stand gekomen door samenwerking met Stichting Loop, NVvP en NVOS-Orthobanda. De aanleiding voor dit congres is de publicatie in 2017 van de aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van voetklachten bij reumatoïde artritis (RA). De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van literatuuronderzoek en de mening van experts en voorzien in een behoefte want er bestonden nog geen multidisciplinaire aanbevelingen voor RA voetzorg. Klik hier voor meer informatie over de aanbevelingen en de aanbevelingen zelf.

Alle facetten van voetzorg voor mensen met reuma komen tijdens dit unieke congres aan bod, daar wil je bij zijn!