06 april 2020

Doorverwijzing huisarts niet in alle gevallen noodzakelijk

Medisch noodzakelijke voetzorg wordt ook in tijden van corona uitgevoerd. Sinds het kabinet dit besluit nam, is er onduidelijkheid bij medisch pedicures én bij huisartspraktijken over de indicatiestelling van ‘medisch noodzakelijke voetzorg’. Na overleg tussen ProVoet, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de overheid brengen wij een nuance aan op de eerder gevormde werkwijze: niet-gecontracteerde medisch noodzakelijke voetzorg mag door de medisch pedicure zélf geïndiceerd worden, daar waar dat voor de coronacrisis ook al het geval was. Er is hiervoor géén (schriftelijke) doorverwijzing van de huisarts meer nodig.*
Hanteer strikt de hygiënevoorschriften in je praktijk

Hanteer strikt de hygiënevoorschriften tijdens ambulant werk

Juridisch gezien valt de medisch pedicure niet onder de zorgberoepen. Eerder in de coronacrisis werd gesteld dat een medisch pedicure óók in het geval van een niet-gecontracteerde medisch noodzakelijke voetbehandeling een schriftelijke doorverwijzing nodig heeft van huisarts, podotherapeut of specialist. Vanwege de enorme druk op de huisartsen resulteerde dit voor onnodige extra belasting. Vandaar dat in het overleg met de LHV en de overheid een meer praktische werksituatie is besloten.

De overheid zegt inmiddels in haar ‘model noodverordening’ het volgende over onze beroepsgroep:

Model noodverordening vanuit Ministerie van Justitie en Veiligheid
Het verrichten van uitsluitend medisch noodzakelijke voetzorg door medisch pedicures valt niet onder ‘inrichtingen waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend’ (artikel 2.3 lid 1 onder g), noch onder het verbod op het uitoefenen van contactberoepen (artikel 2.4). Het verbod op het uitoefenen van contactberoepen geldt volgens het tweede lid niet voor zorgverleners die hun beroep uitoefenen, mits voor deze uitoefening een individuele medische indicatie bestaat en daarbij door de zorgverlener alle in verband met COVID-19 benodigde hygiënevereisten in acht worden genomen.

In tijden van corona is een (schriftelijke) doorverwijzing van de huisarts dus niet langer in alle gevallen noodzakelijk: er wordt een beroep gedaan op de expertise van de medisch pedicure om zélf te bepalen of behandeling van niet van corona verdachte cliënten momenteel medisch noodzakelijk is. Nogmaals: dit geldt nadrukkelijk alleen voor die noodzakelijke voetzorg waar in de reguliere situatie ook geen verwijzing voor nodig is. 

Gecontracteerde zorg met podotherapeuten
De werkwijze met podotherapeuten blijft voor de medisch pedicure ongewijzigd: voor wat betreft de gecontracteerde zorg hanteert de medisch pedicure de overeengekomen afspraak met de podotherapeut en is er voor iedere cliënt een schriftelijke doorverwijzing van de podotherapeut noodzakelijk.

*Let op!
Overkoepelend geldt dat je tot 20 mei 2020 zo min mogelijk contact met cliënten dient te hebben om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Medisch pedicures verrichten alléén voetzorg die strikt medisch noodzakelijk is en stellen in het geval van niet-gecontracteerde voetzorg zélf de indicatie.

Behandel alleen als:
•    er onomkeerbare complicaties optreden als er nú geen voetzorg plaatsvindt.
•    achterliggende aandoeningen en bijbehorende gezondheidsaspecten van de cliënt van invloed zijn op het ontstaan van complicaties op korte termijn.
•    er bijvoorbeeld sprake is van ingroeiende nagels die zonder behandeling op korte termijn een ontsteking veroorzaken.
•    N.B. Indien er sprake is van een contra-indicatie is schriftelijke doorverwijzing van huisarts wél altijd noodzakelijk.

We spreken in bovenstaand artikel over de medisch pedicure. Dit bericht geldt echter óók voor andere KRP-geregistreerden, dus ook pedicures met een aantekening DV/RV in het geval van behandeling van cliënten met diabetes en/of reuma.

M.N. Hisken-van Houten maandag, april 6, 2020 - 14:45

Kunt u mij bij alle nieuwe ontwikkelingen een mailtje sturen , nu is dat nl helaas nog niet t geval alvast bedankt gr Marian

D.J. Schuurman maandag, april 6, 2020 - 15:15

Heel fijn dat dit zo geregeld is! Deze berichten communiceer is rechtstreeks met de Hagro manager. Corona tijd is iig goed voor de onderlinge contacten en samenwerking hier in het gezondheidscentrum.

I.G. Koretska maandag, april 6, 2020 - 15:25

Het is meer duidelijkheid over medisch noodzakelijke behandelingen.

A. Overmars maandag, april 6, 2020 - 15:29

In de berichtgeving hoor ik tot nu toe alleen over medisch pedicures ( en KRP-geregistreerde ) pedicures DV/RV.
Ik ga er dus vanuit dat ik als basis pedicure nu niets mag. Maar ik (en met mij vele anderen) behandel ook mensen, die gegarandeerd serieuze problemen krijgen als ze te lang op een behandeling moeten wachten. Ik heb vanmiddag al een eerste klant, met huisarts-verwijzing, naar een medisch collega doorgestuurd. Beste mensen van ProVoet, ik ga er van uit dat jullie in het overleg met de instanties (zeker als er evt. wat versoepeld mag worden) ook rekening met ons houden. Ik zou echter graag zien dat dat iets duidelijker wordt gecommuniceerd. Verder niets dan lof voor jullie inspanningen!
Groet, Bertie.

R. Miedema-de Koe maandag, april 6, 2020 - 16:42

Ik vind het nog steeds erg lastig. Ben wel blij dat het medische gedeelte nu wordt erkend. Maar wie ga ik nu wel behandelen? En wie niet? Ik heb bijna alleen maar cliënten die medische zorg krijgen. Maar dan ben ik straks weer volop bezig. En dat is ook niet de bedoeling. Maar ik ben ben dat als ik sommige klanten wel oproep en anderen krijgen er lucht van dat ik dan klachten waarom ik de een wel behandel en de ander niet. En hoe komt het dan met de tegemoetkoming? Nu kunnen we aangeven dat we helemaal gesloten zijn. Moeten we dan straks aangeven dat we misschien toch 1 dag in de week open zijn? Bovendien wordt het bijna vrijwilligerswerk werk . Want welk tarief reken je voor alleen een medische behandeling van pakweg 25 minuten terwijl je 60 minuten moet inplannen om alles te desinfecteren en je ruimte te luchten? Kortom; nog te veel vragen!
Rommie Miedema van Rommie's Voetenzorg

A.H.S. Musters maandag, april 6, 2020 - 19:44

Helemaal mee eens. Ja gecontracteerde dm-zorg ter voorkomen van Ulcera is niet zo rijkelijk betaald en je mag ook niks extra vragen als je alleen een medische noodzakelijke handeling mag uitvoeren. Het rare is dat als je een likdoorn op verwijzing van de HA verwijderd kan je je prijs zo hoog maken als je zelf wilt. Hier kan je wel extra hygiene maatregelingen in rekening brengen.

M.J.M. Venema dinsdag, april 7, 2020 - 18:11

Helemaal mee eens, ik krijg steeds meer cliënten (en familie van cliënten) aan de telefoon die ernstige klachten hebben omdat de behandeltijd verlopen is waardoor ik wel weer een paar dagen in de week aan het werk kan. Waardoor andere cliënten die misschien in eerste instantie niet zo veel last hebben ook aangeven dat ze willen komen en ik ondertussen weer 5 dagen in de week aan het werk moet om iedereen te helpen. Omdat ik niet kan controleren hoe ernstig deze voeten er aan toe zijn en omdat ik niet weet hoe ik hier mee om moet gaan, stuur ik de cliënten tot nu toe toch maar naar de podotherapie en de huisarts totdat ik van Provoet hoor hoe ik hier mee om moet gaan. We moesten toch onze deur sluiten? En ik zou ook graag wat meer duidelijkheid willen hebben van Provoet wat valt er concreet onder medisch noodzakelijke zorg?
Met vriendelijke groet,

Monique Venema

B.A.M. Kuijl-Van den Broeck woensdag, april 8, 2020 - 22:50

Ja, dasr benoem je wel iets.... met die 60 minuten bezig zijn i.v.m. de maatregeli gen en dan zonder n8jbetaling. Heb je nog niet eens de mondkapjes genoemd. Ik heb de mondkapjes 17 masrt gedoneerd aan de huisarts. Ik belde gisteren MSK , mondkapjes zijn op fit moment 67 euro een foosje.... Je moet bellen als je eilt bestellen voor de dagprijs i.v.m. verkrijgbaarheid. Heb nog 1 doosje. Ga echt geen wereldbedrag voor mondkapje betalen...

A. Akkermans-van de Steeg maandag, april 6, 2020 - 17:13

Wordt de verklaring die gemaakt is voor als je controle krijgt ook aangepast?

B.A.M. Kuijl-Van den Broeck woensdag, april 8, 2020 - 22:45

Welke verklaring bedoel je? Heb ik iets gemist of ben ik iets vergeten? Sorry ,kan aan mij liggen.

M. Berlemon-Reek maandag, april 6, 2020 - 17:33

Zou U mij een mailtje4 kunnen sturen hierover, ik krijg steeds niets binnen?

M.G. De Jager-Verhorst maandag, april 6, 2020 - 18:27

Is er al iets meer bekend over de ‘Tozo’ regeling?

B.A.M. Kuijl-Van den Broeck woensdag, april 8, 2020 - 22:55

Die vraag je aan bij je gemeente. Kijk even op de website van je woonplaats daar staat dan uitleg die je verder helpt. Je boekhouder kan je ook helpen aan de juiste gegevens die je moet overleggen.

D.J.E. Bosch woensdag, april 8, 2020 - 22:44

We mogen weer beperkt aan het werk dus. Als het medisch noodzakelijk is. Pijn en ongemak valt daar niet onder... en het is heel fijn dat we nu het vertrouwen hebben van de vereniging van huisartsen dat wij een medische indicatie kunnen inschatten. ( Hoop dat dit zich na de crisis gaat vertalen in een BTW vrijstelling van ook de niet gecontracteerde voetzorg bij alle risicopatiënten)
Hier lees ik steeds terug: risico op ontsteking. Maar valgevaar door veranderd looopatroon door zeer pijnlijke likdoorn bij hoogbejaarde?= Onomkeerbare complicatie indien niet behandeld? Ik zal mensen teleur moeten stellen. Ondanks het vertrouwen van de huisartsen dat wij een inschatting kunnen maken van risico's in de toekomst en behandelingsnoodzaak, voel ik me niet bekwaam en bevoegd om dat te diagnosticeren. Is dan de juiste weg om bij twijfel cliënten naar een podotherapeut door te verwijzen?

B.A.M. Kuijl-Van den Broeck woensdag, april 8, 2020 - 23:00

Ik denk dat jje de juiste conclusie trekt. Misschien dat je jezelf onderschat, aan de telefoon kun je doorvragen. Als je twijfelt kun je alsnog naar de podotherapeut verwijzen. Of met een collega pedicure overleggen. Dat zou ik eerder doen.

J. Paay dinsdag, april 21, 2020 - 17:24

Ik voel me wel en bevoegd om te diagnosticeren of een client medisch noodzakelijke voetzorg nodig heeft!
dat zouden julie allemaal moeten hebben ook pedicure"s zonder medische achtergrond, die kan evt doorverwijzen.
en als wij/medisch pedicure vinden dat een client behandeling nodig heeft ......omdat er een te lange nagel dwars zit met alle gevolgen van dien of een eeltlocatie zoveel problemen gaat geven dat er zelf aan geprutst gaat worden en
de gevolgen hiervan weten we allemaal dus laten we dan ook niet zo verschrikkelijk voorzichtig zijn!
We hebben de kunde....maak er gebruik van!
Als we ons zelf blijven onderschatten, tja dan worden we ook nooit erkend als professionals.
Dat we alle voorzorgsmaat regelingen in acht nemen spreekt voor zich.

J.C.M. Deckers woensdag, april 22, 2020 - 10:18

Beste J. Paay,
Ik ben het helemaal eens met je! We hebben niet voor niets een gedegen opleiding genoten, in veel gevallen weten we meer van dreigende voetproblemen problemen dan de gemiddelde HA. Het stoort me wel dat we nog steeds onder de groep nagelstylisten worden geplaatst, zoals gisterenavond [21-04] weer gebeurt is bij de persconferentie door onze premier. Mag ik zeggen dat ik me dan wel als [Medisch] Pedicure aangetast voel? We zijn toch echt wel meer dan nagel verfraaiers!! Ik hoop echt dat onze branche vereniging ProVoet hier serieus werk van gaat maken. Ook vraag ik aan ProVoet een stevigere onderhandeling met de regering betreffende het verkrijgen van een overheidssteun voor de pedicures die een praktijk aan huis hebben!
A. Deckers

C.A. Van Rossum woensdag, april 22, 2020 - 19:53

Beste A. Deckers,
ik ben het er helemaal mee eens dat we niet geassocieerd moeten worden met nagelstylistes, ik erger me er mateloos aan. Ik denk dat dit hier voor ProVoet wel een aandachtspunt is. Mijn werkgebied richt zich op geriatrische voet, mijn P zit in een woon-zorgcentrum, helaas ook voor mij niet toegankelijk. Heb al vele verzoeken gekregen om te behandelen. Cliënten krijgen problemen, lopen al slecht en zijn nu al helemaal niet meer te motiveren, doet pijn. Zo jammer dat er vanuit den Haag zoveel onkunde is wat ons werk precies inhoudt! Hier valt nog veel winst te behalen voor ons. Ik ben van mening dat wij hygiënisch kunnen werken. Het vergt zeker extra tijd maar dat moeten we dan maar voor lief nemen.
Maar we moeten een ding niet uit het oog verliezen, jammer dat we niet kunnen werken maar gezondheid gaat boven alles!
Ik denk dat er achter de schermen van onze brancheorganisatie niet stil wordt gezeten maar ook zij hebben zich te houden aan de richtlijnen.
Iedereen veel sterkte en bovenal veel geduld toegewenst.
Hartelijke groet,
Ineke van rossum