Overslaan en naar de inhoud gaan

25 april 2022

Loket STAP-budget vanaf 2 mei geopend

Vanaf 2 mei 2022 is het ook voor ProVoet-leden mogelijk om een kosteloze opleiding bij erkende opleiders te volgen met gebruikmaking van het STAP-budget. Sommige ProVoet erkende opleiders staan inmiddels in het STAP-register, maar nog lang niet allemaal. Dit is een belangrijke voorwaarde om scholing via het STAP-budget bij hen te kunnen aanvragen. 

STAP

Ben je geïnteresseerd in een persoonlijk STAP-budget? De aanvraag verloopt via het UWV en de toekenning gaat op volgorde van aanmelding. Op 2 mei 2022 gaat het loket om 10.00 uur open en wordt de wachtrij gevormd. Deze plaats op de wachtrij geeft je een indicatie waar je staat. Maar voordat je je meldt bij het UWV dien je een STAP-aanmeldingsbewijs aan te vragen bij je opleider.

Hierbij kan het gebeuren dat de (erkende) opleider van jouw keuze nog niet zichtbaar is en nog geen scholing heeft opgevoerd in het STAP-register. Staat de opleider die jij op het oog hebt er nog niet tussen? Wellicht kun je bij een volgende inschrijfronde wel voor hun aanbod inschrijven. De daadwerkelijke STAP-scholing kan pas minimaal vier weken tot zelfs drie maanden na de inschrijving starten. Indien je al eerder met een opleiding start, zal deze dus worden afgewezen voor het STAP-budget.

Aanmelden gaat via www.uwv.nl/stap. Voor een overzicht van ProVoet erkende opleiders kun je hier terecht. Wij verzoeken je vriendelijk om niet naar de ProVoet ledenservice te bellen voor meer vragen over het STAP-aanmeldproces. Heb je op voorhand vragen over STAP? Bel met 088 – 898 22 02.

STAP-subsidie voor iedereen

Waarschijnlijk heb je in de afgelopen weken wel eens een tv-commercial over STAP voorbij zien komen. Deze subsidie is er dan ook voor iedere burger in Nederland die zich op de arbeidsmarkt begeeft en de subsidiepot is natuurlijk niet ongelimiteerd. In 2022 is er € 160 miljoen beschikbaar. Dit budget is verdeeld over meerdere aanvraagperiodes. De eerstvolgende start, zoals gezegd, 2 mei. Daarna zijn de startdata: 1 juli, 1 september en 1 november. Hiermee kunnen ruim 160.000 personen scholing volgen, want de maximale vergoeding voor scholing is € 1.000 per persoon per jaar. 

De verwachting is dan ook dat de vraag wel eens hoger kan zijn dan het aanbod. Met andere woorden: wees er snel bij en lees je goed in op de website van het UWV. Houd er zeker ook rekening mee dat je achter het net kunt vissen.

Over STAP

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de STAP-subsidie beschikbaar gesteld ter vervanging van de vroegere scholingsaftrek in de inkomstenbelasting. Deze scholingsaftrek is per 1 januari 2022 stopgezet.  

Meer info over STAP