Overslaan en naar de inhoud gaan

27 juni 2018

Menzis contracteert in 2020 alleen nog medisch pedicure 

Menzis
Update 23-7: In onderstaand item staat dat Menzis contracten sluit met de medisch pedicure. Uiteraard is dit niet het geval: Menzis zal er vanaf 2020 op toezien dat podotherapeuten uitsluitend medisch pedicures als onderaannemer kunnen contracteren voor voetzorg DM.
 

Menzis sluit binnen de voetzorg DM vanaf 1 januari 2020 alleen nog contracten met de medisch pedicure. Dit voorgenomen beleid voor 2020 is een wijziging op hun inkoopbeleid 2019, waarin staat dat dit al in 2019 van toepassing. Menzis heeft de overstap naar de medisch pedicure dus met een jaar uitgesteld. Dit geeft de betrokken zorgverleners meer tijd om zich hierop voor te bereiden.

Reden voor Menzis om de ingangsdatum te herzien ligt in de vele signalen die ze vanuit diverse hoeken hebben ontvangen, waarbij om een overgangsperiode is gevraagd. Het beleid om in 2020 alleen contracten af te sluiten met de medisch pedicure geldt voorlopig alleen voor basisverzekerde zorg. 

Bevestiging dat markt kiest voor de medisch pedicure
Dit beleid van Menzis is een hele duidelijke volgende stap in de verschuiving van de markt richting de medisch pedicure. Die ontwikkeling is al jaren zichtbaar, maar het wordt nu dus steeds duidelijker dat de zorgmarkt vraagt om de medisch pedicure. 

Daarnaast zie je die beweging ook duidelijk terug aan de aanbodzijde: inmiddels zijn er meer dan 3.700 medisch pedicures (bron: KRP). Veel van onze leden die graag de zorgmarkt willen blijven bedienen zijn inmiddels medisch pedicure geworden. Het feit dat de groep medisch pedicures inmiddels veruit de grootste is, zorgt er ook voor dat de zorgmarkt makkelijker kán kiezen voor alleen de medisch pedicure. 

Vanuit ProVoet zetten we ons in voor onze leden en voor een toekomstbestendige beroepsgroep. Dit betekent bijvoorbeeld dat wij richting zorgverzekeraars de belangen behartigen van álle leden, ongeacht de kwalificatie. Aan de andere kant kunnen wij deze ontwikkeling niet tegen houden, maar wel in zo goed mogelijke banen leiden. Daarom informeren wij onze leden al lange tijd over deze verschuiving. Daarnaast hebben we voor ervaren pedicures een vereenvoudigde manier ontwikkeld om medisch pedicure te worden, het maatwerk medisch pedicure.  

Zoals gezegd is het beleid van Menzis wel een heel duidelijk signaal. Voor onze leden die medisch pedicure zijn is dit goed nieuws. Voor onze leden die geen medisch pedicure zijn maar zich wel op de zorgmarkt richten geeft het in ieder geval duidelijkheid, met gelukkig wat extra tijd om na te denken en keuzes te maken.