Overslaan en naar de inhoud gaan

23 juli 2018

Menzis past voorwaarden vergoeding pedicurezorg aan

Vergoeding

Zorgverzekeraar Menzis past vanaf 1 januari 2019 de voorwaarden voor vergoeding van pedicurezorg uit de aanvullende zorgverzekering aan. In de toekomst wordt dit bepaald aan de hand van een beschrijving van de klachten. Eerder bepaalde een lijst met aandoeningen of de verzekerde wel of niet in aanmerking komt voor vergoeding.

Menzis geeft aan deze verandering door te voeren, om het vergoedingsproces voor zowel verzekerden als verzekeraar makkelijker te maken. Nu wordt er vaak gevraagd om coulance bij een aandoening die niet op de lijst staat, die wel de kenmerkende problemen veroorzaakt. Daarbij schrijven huisartsen geen verwijzingen met indicaties voor de pedicurezorg meer voor.

Bij Menzis zal gewerkt gaan worden met een vertaling van bestaande indicaties naar de nieuwe beschrijving: medisch pedicures en pedicures RV kunnen dus wel indicaties als reumatoïde artritis  vermelden: deze worden correct beoordeeld.

Hoe zit de wijziging van de vergoedingsvoorwaarden er ongeveer uit voor de cliënt:

Niet vergoed

Nagelverzorging (onderhoud, vijlen en knippen) en het verwijderen van eelt bij mensen zonder voetproblemen is onderdeel van zelfzorg, mantelzorg of wordt uitgevoerd door een verzorgende. Deze zorg wordt niet vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet, Aanvullende Verzekering of Wet Langdurige Zorg.

Wel vergoed

Vanuit de Aanvullende Verzekering blijft het recht op voetzorg door een pedicure bestaan, indien er sprake is van voetproblemen. Deze problemen zorgen voor een verhoogd risico op wonden en/of infecties, waardoor (nagel)verzorging om medische redenen door een pedicure moet gebeuren. Denk aan de volgende gevallen:

  • Ernstige vormafwijking of zichtbare misvorming van de voeten, waardoor overmatige eeltvorming of grote likdoorns ontstaan.
  • Ernstige huidziekten aan de voeten met verhoogd risico op wonden en/of infecties bij ondeskundige verzorging van de nagels.
  • Vaat en zenuwaandoeningen en ernstige gevoelsstoornissen van voeten met verhoogd risico op wonden en/of infecties.

Eerder dit jaar maakte Menzis al bekend vanaf 1 januari 2020 alleen nog contracten met medische pedicures af te sluiten.