Overslaan en naar de inhoud gaan

10 april 2019

Nieuwe ontwikkelingen gedeeltelijke btw-vrijstelling voor medisch pedicures

BTW

Zoals velen van onze leden weten is ProVoet al een behoorlijk lange tijd bezig met een rechtszaak die gaat over de gedeeltelijke vrijstelling van btw. Wat is precies het geval: medisch pedicures die risicovoeten behandelen ten behoeve van diabetische voetzorg ontvangen niet de vrijstelling van btw die podotherapeuten wél ontvangen. Op 5 april 2019 vond er een nieuwe hoorzitting plaats en na een uitgebreid pleidooi van onze jurist heeft de rechter toegezegd om binnen zes weken met een einduitspraak te komen. Deze termijn kan nog worden verlengd. 

Medische pedicures zijn geen Wet BIG geregistreerde medisch dienstverleners. Volgens de Belastingdienst moeten zij minimaal over een HBO-diploma beschikken om medische vrijstelling van btw te krijgen. Indien podotherapeuten medisch pedicure diensten verrichten vallen deze wél onder de medische vrijstelling.
Dit is volgens ProVoet in strijd met het fiscale neutraliteitsbeginsel: een ongelijke en scheve situatie voor onze leden. Gelijke prestaties moeten op gelijke btw-wijze worden behandeld. Medisch pedicures van ProVoet die exact dezelfde diensten verlenen als podotherapeuten moeten deze btw-vrijstelling kunnen toepassen en daar zet ProVoet zich momenteel vol voor in.

De Belastingdienst kijkt in deze zaak alleen naar het opleidingsniveau. Hun gedachte is als volgt: als de opleiding van een medisch pedicure lager is dan die van een podotherapeut, is de kwaliteit van de dienst ook lager. Deze denkfout is op 5 april jongstleden uitgebreid aan bod gekomen tijdens de gesloten hoorzitting.

Bekijk de pagina over het BTW-vrijstellingstraject