Overslaan en naar de inhoud gaan

21 maart 2018

Nieuws: Nieuwsflits Congres - ‘Propriocepsis’ door Cojanne Kars

Op 14 november is het zover, het ProVoet-congres over risicovoeten. In deze rubriek zullen we tot aan het congres alvast verschillende sprekers aan u voorstellen en het thema van hun lezing toelichten. 

A walk on the safe side
De lezing van Cojanne Kars focust zich op de propriocepsis van de (oudere) voet en het belang hierbij van goed schoenonderzoek. We weten dat met het ouder worden er van alles gebeurt in het lichaam. Er komen pijntjes, het wordt wat trager en misschien komen er grotere problemen zoals het verminderen van stabiliteit en een grotere kans op vallen. Ook de voet verandert bij het ouder worden. De huid wordt dunner, de doorbloeding gaat achteruit en de Hallux levert vaak problemen op. En natuurlijk willen we er op onze oude dag ook nog charmant bij lopen dus de schoenkeuze is niet altijd passend. Nu hebben schoenen niet alleen een cosmetische en beschermende functie maar biomechanisch heeft de schoen ook echt effect op staan en lopen. We kennen allemaal wel die wankelende dame op te hoge hakken; mooi, beschermend (misschien iets minder) maar zeker niet functioneel. Toch zien wie die hoge hakken niet vaak meer bij ouderen, dus ergens wordt er een keuze gemaakt om voor meer stabiliteit te gaan. De combinatie tussen deze stabiliteit, schoenen, voeten en ouder worden is een prachtige combinatie maar misschien meer een puzzel dan gedacht. 

Over de spreker – Cojanne Kars
Cojanne Kars is docent Orthopedische Technologie aan de Fontys Paramedische Hogeschool in Eindhoven. Ze is in 2006 afgestudeerd aan dezelfde opleiding en heeft als vervolgstudie bewegingswetenschappen gedaan aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een aantal jaren in de commerciële sector te hebben gewerkt koos ze ervoor het onderwijs in te gaan. Die keuze was mede gebaseerd op haar overtuiging dat er te weinig koppeling is tussen onderzoek en de uiteindelijke praktijk in haar vakgebied. Deze koppeling zoekt ze nu op door de ‘waarom-vraag’ met grote regelmaat bij de studenten neer te leggen. 

Aanmelding en accreditatie
Aanmelden voor het congres kan via www.provoet.nl/congres. Hier vind u ook aanvullende informatie over het programma en de overige sprekers. Het congres vindt plaats op 14 november 2015 en wordt gehouden in het Beatrixtheater in Utrecht. Er zijn 15 accreditatiepunten (ProCERT KwaliteitsRegister voor Pedicures) toegekend in het Domein voetzorg.