Overslaan en naar de inhoud gaan

29 maart 2017

ProVoet Column: Balansdag

Nieuwe onderwerpen voor de ledenactiviteiten kwamen voorbij in de laatste bestuursvergadering. Eén viel me er in het bijzonder op, de scheiding tussen werk en privé. Volgens mij de allergrootste valkuil waar je zomaar zonder pardon met open ogen in kunt tuimelen. In het begin van het zelfstandig ondernemerschap overheerst de euforie van de eigen praktijk aan huis, een uurtje meer of minder maakt niet uit, een klantje op een onmogelijk tijdstip pakken we er zo even bij en de combinatie met thuiswonende kleine kinderen is perfect. Maar er komt een moment dat een klant het toilet wil bezoeken en daarvoor door de woonkamer moet, waar op dat moment de kinderen er in zijn geslaagd een enorme puinhoop te creëren. “Let maar niet op de rommel” zeg je dan maar weer met het schaamrood op je kaken.

Vreemde mensen in je eigen leefomgeving toelaten is best een aanslag op je privacy, dat had ik me nooit zo gerealiseerd. Nee, dan maar een praktijk op een andere locatie dan je thuis, dan zijn werk en privé mooi van elkaar gescheiden en is thuis ook echt thuis en werk echt werk, toch? Helaas werkt ook dat niet automatisch zo. Het is heel makkelijk om ’s avonds even dat nieuwsbriefje te maken, nog een uurtje schoon te maken na het eten of je administratie bij te werken bij een glaasje wijn en de Voice of Holland op tv.

Wil je het echt goed regelen dan is het verstandig om een strakke agenda te hanteren en heel duidelijk te plannen. Dan pas komt de grootste uitdaging, ook daadwerkelijk zorgen dat je zorgvuldig je planning naleeft. Je raadt het al, dat is regelmatig helemaal niet eenvoudig. Er overkomen me altijd weer dingen die me dwingen om mijn plannen om te gooien. Zoals daar is het 24/7 bereikbaar zijn via Facebook, What’s app en e-mail. Ik heb daar hele goede ervaringen mee, er kleeft alleen één groot nadeel aan. Je bent echt 24/7 bereikbaar en je Iphone op je nachtkastje is dan geen goed idee. Daar heb ik mijn grenzen moeten stellen, hoe ga ik ermee om, waar zijn mijn gezin en ik tevreden mee en hoe communiceer ik dat naar mijn klanten.

De scheiding werk en privé blijft een constante zoektocht naar balans. Af en toe slaat de balans een beetje door en neem ik een balansdag om bij te sturen. Maar heeft iemand het ei van Columbus uitgevonden en hele goede tools voor dit dilemma? Ik houd me aanbevolen. Kom maar op met die training.

Jeannet Schuurman

Jeannet is Bestuurslid Ondernemerschap bij ProVoet.