Overslaan en naar de inhoud gaan

29 maart 2018

ProVoet Column: Gemotiveerde keuzes

Vol verbazing las ik op Facebook berichten van collega’s over boze diabetescliënten die het niet eens waren met het zorgprofiel dat voor hen was vastgesteld. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de vergoeding die er tegenover staat. De zorg uit de aanvullende verzekering vinden sommige cliënten aantrekkelijker dan de medisch noodzakelijke zorg uit de basisverzekering. Maar betekent een hoger zorgprofiel niet automatisch dat je meer risico loopt op complicaties die je als diabeet eigenlijk helemaal niet wilt oplopen? Is de vergoeding dan belangrijker dan de mate van gezondheid? 

Ook ik heb deze cliënten in de praktijk gehad in het verleden, elk jaar in januari hetzelfde riedeltje als er wijzigen waren rondom de voetzorg voor diabetici. De instelling van sommige cliënten is voor mij serieus een overweging geweest om niet met risicovoeten aan de slag te gaan. We weten allemaal dat preventieve voetzorg belangrijk is voor diabetici, het liefst met enige regelmaat. Maar als cliënten bij mij op de stoel zitten met als enige motivatie de vergoeding van de zorgverzekeraar, dan weet ik twee dingen zo goed als zeker. Deze cliënt is niet de meest therapietrouwe klant die je je kunt wensen en het is elk jaar in januari weer hetzelfde gedoe van wel of niet behandelen in afwachting van de vergoeding van de zorgverzekeraar. Als klap op de vuurpijl slaan ze meestal al je adviezen in de wind en zijn er vaak problemen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden met iets meer motivatie en medewerking van de cliënt. 

Ik heb gezocht naar mogelijkheden om het werken met risicovoeten voor mij werkbaar te houden. Het abonnement op de pedicure heeft er voor gezorgd dat bijna al mijn cliënten met diabetes, reuma en andere risicovolle aandoeningen met enige regelmaat mijn praktijk bezoeken. Ook nu, met alle nieuwe ontwikkelingen, zijn deze cliënten zonder enige moeite overgestapt op het nieuwe systeem. Het zijn allemaal cliënten die zuinig zijn op hun lijf en zorgvuldig met hun ziekte omgaan. Ik begrijp heel goed dat niet ieder mens zo in elkaar steekt, maar ik ben toch wel heel erg blij dat mijn klantenbestand grotendeels uit dit soort mensen bestaat. Over gemotiveerde keuzes gesproken.

Jeannet Schuurman

Jeannet is Bestuurslid Ondernemerschap bij ProVoet.