Overslaan en naar de inhoud gaan

29 maart 2017

ProVoet Column: Leerschool van het ambacht

Al ruim vijf jaar ben ik erkend leerbedrijf voor zowel de voet- als de schoonheidsverzorging. Er is duidelijk behoefte aan en daarnaast zie ik het als een maatschappelijke verantwoording om nieuwe collega’s een kans te geven om ervaring op te doen in de branche waarin wij werkzaam zijn. De praktijk is nog steeds de beste leerschool van het ambacht toch?

Vanaf dag één hebben er bij Foot & Body dan ook stagiaires rondgelopen van zowel particulier- als regulier onderwijs. Pedicures kwamen vooral van het particulier onderwijs en wilden graag de nodige praktijkervaring opdoen. Schoonheidsspecialistes meldden zich vaak via het reguliere onderwijs voor een verplichte stage. Af en toe zat er ook wel eens een stagiaire tussen die voor pedicure studeerde op een ROC, maar dat was echt sporadisch. Vorig jaar meldde zich voor het eerst sinds tijden weer eens een jonge stagiaire van de basisopleiding pedicure. Ze studeerde op een ROC en had dus echt veel verplichte stage-uren nodig. Deze dame had het werk in de vingers, dat kon je bij de eerste behandeling die ze uitvoerde al zien. Ze mistte alleen nog de broodnodige ervaring ‘aan de voet’ en de snelheid van behandelen. Maar daarvoor was ze gedurende een half jaar ruim anderhalve dag per week bij me.

Je zag haar met de week vooruit gaan en meer zelfvertrouwen krijgen. Dat is echt prachtig om te zien. In januari is ze met vlag en wimpel geslaagd en ze heeft zich inmiddels ingeschreven voor de opleiding tot medisch pedicure. Deze jonge afgestudeerde pedicure zou ik zo zonder problemen mijn cliënten laten behandelen. De dame die haar heeft opgevolgd heeft dezelfde achtergrond en lijkt precies dezelfde kant op te gaan. Stagebegeleiding is hele waardevolle aanvulling in mijn bedrijf, zeker als je met eigen ogen mag constateren dat er kwalitatief goede pedicures uit de opleiding komen en zich op de markt begeven. En als je daar je steentje aan kan bijdragen, dan is me dat de investering meer dan waard.

Jeannet Schuurman

Jeannet is Bestuurslid Ondernemerschap bij ProVoet.