Overslaan en naar de inhoud gaan

29 maart 2018

ProVoet Column: Meerwaarde

Voor de derde keer dit jaar word ik geconfronteerd met het fenomeen sportvoeten. In Leiden gaf Ingrid Jansen (sportpodotherapeut) een plenaire lezing over sportvoeten tijdens het ProVoet Congres 2013. Ik werd geïnspireerd door deze lezing en volgde om die reden ook nog de training “Sportvoeten in de praktijk” bij het activiteitenprogramma van ProVoet.

Gisteren tijdens het ProVoet Congres 2014 in Zwolle was de lezing “Sportvoeten” door Toos Mennen weer van de partij. Ik zou mezelf zo sportpedicure willen noemen. Ik weet zeker dat een groot aantal (potentiële) klanten zich iets bij een sportpedicure kan voorstellen en het past bij mij als persoon.

Een ondernemende pedicure is altijd op zoek naar een manier om zich te onderscheiden. Met alleen je vak goed beheersen kom je heel ver, maar wil je echt een verschil maken ontkom je er niet aan om voor jezelf en je clientèle een stukje meerwaarde te creëren.

De lezing van oncologisch chirurg Karlien Bongers raakte me door de wijze waarop zij als regulier arts de complementaire zorg weet te combineren met de reguliere geneeskunde, met respect voor beide disciplines. Ze vertelde: ”We raken beroepsmatig mensen veel aan. Door aanraking of massage maakt ons lichaam het hormoon oxytocine aan. Dat brengt rust en vertrouwen in ons lijf en verlaagt het cortisol gehalte in ons lichaam, kortom het vermindert stress”. Ook daar kun je als pedicure met een beetje creativiteit meerwaarde creëren. Hoe bepaal je nu wat jouw meerwaarde als pedicure zou kunnen zijn?

Volgens Ruud Veltenaar, een inspirator die de laatste lezing verzorgde op het ProVoet Congres 2014, ontstaan de beste ideeën als je de moed hebt om eens uit je comfortzone te treden. Weg met het “ja maar….” en je omgeving en de omstandigheden de schuld geven van een situatie. Durf je eigen kracht en creativiteit te benutten, je verantwoordelijk te nemen en de kansen te pakken om het verschil te kunnen maken. Niet alleen aandacht voor het vak, maar ook een inspiratiebron voor meerwaarde. Dat alles kwam aan bod op het congres en zo hoort naar mijn bescheiden mening een congres te zijn. Ook dat geeft ons vak een toekomst.

Jeannet Schuurman

Jeannet is Bestuurslid Ondernemerschap bij ProVoet.