Overslaan en naar de inhoud gaan

29 maart 2018

ProVoet Column: Ondernemer of niet?

Zo, daar was ik weer. Ik had even een maandje voor mezelf nodig om orde op zaken te stellen in mijn privéleven. Ik ga weer door het leven als Jeannet Schuurman en dan hoef ik verder waarschijnlijk niets meer uit te leggen. Met een praktijk aan huis lopen zakelijk en privé af en toe hopeloos door elkaar heen, extra lastig in dit soort situaties.

Maar snelheid was geboden, want het pedicureseizoen staat dit jaar wel heel erg vroeg voor de deur door het prachtige voorjaarsweer. Dat betekent een overvolle agenda en dus werk aan de winkel. Heel mooi, want werk aan de winkel brengt geld in het laatje en geld in het laatje brengt brood op de plank.

En dat is geen overbodige luxe in dit soort situaties. Je moet je eigen broek ophouden en dat maakt dat ik toch iets anders in mijn werk sta als een half jaar geleden. Een wisselend inkomen maakt je extra kwetsbaar, maar je eigen tijd inplannen maakt veel goed. Een vast inkomen is veilig, maar beperkt je in je bewegingsvrijheid. Wat weegt het zwaarst? Dan komt het er echt op aan, ben je nu ondernemer of niet? Durf je met open vizier de toekomst tegemoet te treden of laat je de toekomst voor je bepalen? Ben je bereid risico’s te nemen en eventueel voor- of nadelige consequenties te aanvaarden of liever toch maar niet?

Wat een vraagstukken om in je eentje op een rij te krijgen. Maar dat is dan ook weer zo mooi aan het ondernemerschap. Je hoeft het niet alleen te doen. Je mag mensen om je heen verzamelen die je helpen met dit soort dilemma’s en je mag ze nog zelf uitzoeken ook. Zo krijg je ook nog wel eens hulp uit onverwachte hoek, van collega-ondernemers bijvoorbeeld. De VTV was een warm bad van lieve collega’s uit het hele land die ieder met hun eigen (levens)ervaring de ander weer een stukje op weg kunnen helpen, heerlijk zo’n grote pedicurefamilie. Waar een beurs al niet goed voor kan zijn!

Jeannet Schuurman

Jeannet is Bestuurslid Ondernemerschap bij ProVoet.