Overslaan en naar de inhoud gaan

29 maart 2018

ProVoet Column: Praatstoel

“Een boek zou je erover kunnen schrijven toch? Wat cliënten jou allemaal toevertrouwen in dat half uurtje? Daar mag je volgens mij wel een aparte opleiding tot maatschappelijk werker voor volgen”.. In het bedrijfsverzamelgebouw waar mijn praktijk is gevestigd zijn inmiddels acht heel diverse bedrijven gevestigd en dat zorgt nogal eens voor wat kruisbestuiving. Om tien uur vanmorgen tijdens de koffiepauze met alle collega’s wordt dan ook het ei gelegd voor een nieuwe column als mijn buurman bovenstaande opmerking lanceert. Niet dat hij weet wat er allemaal besproken wordt tijdens de behandelingen (het is gelukkig maar een aanname), maar hij heeft wel degelijk gelijk.

Naar goed Achterhoeks gebruik nemen cliënten bij Foot & Body nogal eens letterlijk plaats in de praatstoel in plaats van in de behandelstoel. Dan is het uiteraard normaal dat ik enig vakmanschap laat zien, maar een portie levenservaring vind ik ook geen overbodige luxe. Want wat wordt er mij veel verteld! Van bergen ellende en verdriet tot prachtige vreugdevolle verhalen, van de meest akelige ziekten tot ontluikende nieuwe liefdes, alles komt voorbij.

Er wordt elke dag een behoorlijke aanspraak op mijn inlevingsvermogen gedaan en af en toe vind ik het nodig om met raad en daad bij te staan. Prachtig vind ik het, een hele mooie bijkomstigheid van ons vak. Mijn vorige beroep vroeg ook om wel enige vorm van kennis van het menselijk brein. Waarom reageren mensen zoals ze reageren, hoe krijg je een gesprek op gang, hoe motiveer je iemand om je adviezen ook daadwerkelijk uit te voeren en ga zo maar door. Hoe ga je daar me om, hoe pak je dat aan. Allemaal thema’s waar je als leidinggevende veel mee worstelt.

Ik mocht van mijn baas diverse cursussen volgen. Er bleken heel veel ‘trucjes’ te bestaan om het beste uit mensen te halen en daarnaast was het een hele grote leerschool voor mezelf. Nog dagelijks heb ik profijt van deze trainingen in het contact met mijn cliënten. Giet daar nog eens flinke dosis levenservaring bij met de jaren en je hebt gegarandeerd hele waardevolle gesprekken op de praatstoel van de pedicure en enorme trouwe klanten als cadeautje.

Jeannet Schuurman

Jeannet is Bestuurslid Ondernemerschap bij ProVoet.