Overslaan en naar de inhoud gaan

07 maart 2019

ProVoet ondersteunt manifest verbeterde gegevensuitwisseling in zorg

Manifest samen vooruit

Manifest samen vooruit

Een brede samenwerking van bedrijven, zorgaanbieders en zorgverzekeraars hebben de handen ineen geslagen, om medische gegevens veiliger en beter digitaal te kunnen uitwisselen voor bijvoorbeeld meer zorg dichtbij huis. De patiënt staat daarbij centraal, zorgprofessionals worden ontlast. ProVoet stemt in met dit manifest met de titel ‘Samen vooruit’, dat VNO-NCW voorzitter Hans de Boer op 7 maart 2019 namens alle partijen overhandigde aan Minister Bruins (Medische Zorg) en Dianda Veldman (Patiëntenfederatie).

Met dit manifest wordt de nieuwe aanpak van de minister ondersteund om het voldoen aan afspraken over gegevensuitwisseling zo nodig wettelijk af te dwingen. Minister Bruins: ‘Het is mooi om te zien dat het bedrijfsleven, patiënten, zorgverzekeraars en de zorgverleners de handen in een slaan om digitale gegevensuitwisseling in de zorg te bevorderen. Het is belangrijk dat we iedereen meekrijgen en dat dus ook alle ICT leveranciers zich aansluiten.’

Ook ProVoet vindt dat er slimmere en veiligere uitwisseling van gegevens nodig is om patiënten en zorgprofessionals (onze leden dus) te ontlasten en stemt daarom in met dit manifest

‘Nooit meer faxen in de zorg’

Medische data moet, met toestemming van de patiënt, makkelijker en veiliger van de ene naar de andere zorgverlener kunnen. Ook moet de patiënt zelf makkelijk inzage kunnen krijgen in zijn gegevens. Hoewel het Nederlandse zorgstelsel internationaal in hoog aanzien staat is zo’n soepele en veilige gegevensuitwisseling helaas nog verre van praktijk op de werkvloer. De fax -en soms zelfs de postzegel- is vaak nog gemeengoed in plaats van dat met één druk op de knop de data van de huisarts naar het ziekenhuis kan, of omgekeerd. 

Open en veilige standaarden en minder afhankelijkheid van ICT-leveranciers

De brede maatschappelijke coalitie achter het manifest ‘Samen Vooruit’ wil drie zaken in een stroomversnelling brengen de komende jaren:

  1. Open standaarden binnen een open systeem zijn de nieuwe norm in de zorg. Ondertekenaars committeren zich aan deze standaarden en vragen de overheid een gelijk speelveld te creëren.
  2. Concurrentie vindt voortaan alleen plaats op toepassing van de data, en dus niet meer op de data zelf. Dat betekent dat zorg­aanbieders minder afhankelijk worden van hun ICT-leveranciers.
  3. Bij veilige identificatie moeten eenvoud van toegang, hoge beveiliging en het gebruik van bewezen oplossingen voorop staan. Naast de opvolger van Digid, zijn er ook goede markt­oplossingen die benut kunnen worden en die de veiligheid in de zorg sterk verbeteren.

Lees hier het Manifest