Overslaan en naar de inhoud gaan

05 juni 2018

ProVoet ontwikkelt specialisatie medisch pedicure oncologie

Specialisatie Medisch pedicure oncologie

Start ontwikkeling BKD oncologie
Binnenkort starten we vanuit ProVoet met de ontwikkeling van een branchekwalificatiedossier (BKD) voor het aandachtsgebied oncologie. We zien de laatste jaren dat er steeds meer behoefte is aan specialistische voetzorg bij mensen met kanker. Om dit in goede banen te leiden ontwikkelen we nu dit BKD, wat gelijk de basis is voor een nieuwe specialisatie oncologie voor de medisch pedicure. We verwachten dat het BKD begin 2019 klaar is. Aan de kant van de opleiders ontvangen we positieve reacties op deze ontwikkeling en verwachten dat vanaf lesjaar 2019-2020 opleidingen tot medisch pedicure oncologie volgens het nieuwe BKD kunnen starten.

Waarom een BKD?
Er is groeiende vraag naar voetzorg specifiek toegespitst op mensen met kanker. Dit zien we duidelijk bij verzekeraars en bijvoorbeeld bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Op het moment dat zo’n aandachtsgebied nieuwe kansen biedt voor onze leden, dan willen we dit graag ondersteunen. Daarbij is het belangrijk dat de specialisatie goed wordt geborgd. Dit voorkomt onduidelijkheid in de markt, waar alle betrokken partijen last van zouden hebben. Met andere woorden: wanneer mag iemand zo’n specialisatie voeren? En, wat moet er in de opleiding aan bod komen? Hiervoor ontwikkelen we nu dus een BKD oncologie, zoals we ook voor het aandachtsgebied sport hebben gedaan. Daarnaast zal stichting Bravo toezien op de kwaliteit en transparantie van opleiden en examineren richting deze specialisatie, op basis van dit BKD.

Overname opleidingsmaterialen Supplement BV
ProVoet heeft de opleidingsmaterialen Oncologisch Voetzorgverlener (OVV) overgekocht uit het faillissement van Supplement BV. Dit betekent concreet dat we de inhoud en het leerplan hebben overgenomen en dat het merkrecht OVV, eigendom blijft van Mischa Nagel.
Mischa Nagel, grondlegger van de OVV, levert op deze manier een bijdrage aan de ontwikkeling van het BKD. De verkoop van zijn materialen aan ProVoet is daarom een waardevolle ondersteuning. De OVV opleiding zelf wordt voortgezet door Mischa Nagel en zal uiteindelijk aansluiten bij het BKD.