18 oktober 2022

ProVoet pleit voor goed toepasbare btw-vrijstelling pedicurewerkzaamheden

Op 18 oktober 2022 vond een eerste gesprek plaats met het Ministerie van Financien en de Belastingdienst, in navolging van de gewonnen btw-rechtszaak. Voordat we weten hoe deze uitspraak straks wordt vormgegeven, moet eerst helder worden voor wie de uitspraak precies geldt en voor welke voetzorg. ProVoet vindt namelijk dat de uitspraak van toepassing is op meer dan alleen ‘medisch pedicures die gecontracteerde diabetische voetzorg verlenen’.

Voor de praktische uitvoering heeft ProVoet in het gesprek voorgesteld om de btw-vrijstelling te laten gelden voor pedicures die geregistreerd staan in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) en medische voetzorg verlenen, waarbij cosmetische voetzorg volledig wordt uitgesloten.

Je zou dus ook kunnen stellen dat hieronder alle niet-cosmetische pedicurebehandelingen vanuit de Wkkgz vallen.

Hopelijk dit jaar nog duidelijkheid 
Deze vergadering over het vaststellen van de doelgroep (‘voor wie geldt de btw-vrijstelling nou precies?’) is zo belangrijk, aangezien het pedicureberoep geen beschermde titel is. Het ministerie en de Belastingdienst willen aan de hand van objectieve, meetbare criteria en het uitsluiten van cosmetische voetzorg kwaliteitseisen toevoegen aan de uiteindelijke definitie van de doelgroep. Vandaar dat ProVoet bovenstaand voorstel heeft gedaan.

Het Ministerie van Financien en de Belastingdienst hebben aangegeven ernaar te streven om nog dit jaar duidelijkheid te geven over de exacte afbakening van de doelgroep (voor wie) en voor welke voetzorg. De Belastingdienst heeft aangegeven dat hierna nieuwe gesprekken volgen over de teruggave van de ten onrechte betaalde btw in het verleden. Hierbij wordt gekeken naar de wijze waarop de btw precies teruggevraagd kan worden. Uiteraard communiceren wij hier direct over, op het moment dat we meer weten.

Organisaties Stipezo en de NMMV waren ook aanwezig tijdens het gesprek op 18 oktober 2022.
 

P.E. Weijers dinsdag, oktober 18, 2022 - 15:05

Het zou erg fijn zijn als er dit jaar nog duidelijkheid komt. Dit ivm de nieuwe af te spreken tarieven voor de ketenzorg

A. Akkermans-van de Steeg woensdag, oktober 19, 2022 - 10:35

Ja, anders wordt het appels met peren vergelijken.

J.J.H. Paumen woensdag, oktober 19, 2022 - 12:50

Hallo, ik vroeg me af hoe dit beleid is voor alle pedicure +( pedicure + aantekening DV en RV)

C.R.M. De Jong donderdag, oktober 20, 2022 - 10:04

hoop dat er snel duidelijkheid komt.

C.S. Baas donderdag, november 3, 2022 - 20:09

Ik hoop dat er geen verschil wordt gemaakt in gecontracteerd en niet gecontracteerde voetzorg. Ook zonder contract verleen je als medisch pedicure dezelfde zorg.

T. Nijstad vrijdag, november 4, 2022 - 21:54

Dat hoop ik ook.

J.M.P.F. Van der Velden vrijdag, november 11, 2022 - 10:06

Wellicht is een digitale meeting voor de leden een idee zodra duidelijk is hoe wij dit moeten gaan aankleden.