Overslaan en naar de inhoud gaan

21 mei 2019

Rechtbank: diensten medisch pedicure vrijgesteld van omzetbelasting

BTW

Update rechtszaak btw-vrijstelling

Een prettige nieuwe ontwikkeling in deze langslepende rechtszaak! In navolging van de meest recente hoorzitting op 5 april heeft de Rechtbank Gelderland op 15 mei 2019 bepaald dat medisch pedicures, die risicovoeten behandelen ten behoeve van diabetische voetzorg, voortaan dezelfde vrijstelling van btw mogen toepassen als podotherapeuten. De instrumentele handelingen van de medisch pedicure zijn wel degelijk van hetzelfde kwaliteitsniveau en de rechtbank stelt dat podotherapeuten niet over meer kennis en kunde beschikken.

De opleiding van een medisch pedicure komt overeen met een deel van het eerste jaar van de opleiding tot podotherapeut. Hoewel door de beperkte omvang van de opleiding tot medisch pedicure er geen sprake is van een volwaardige hogere beroepsopleiding, is de kwaliteit van de dienstverlening wel gelijk aan die van de podotherapeut. De werkzaamheden vallen daarmee onder de medische vrijstelling, aldus de Rechtbank Gelderland. Wij zien in de uitspraak voldoende criteria en ruimte om te bepleiten dat ook pedicures met aantekening DV hier onder kunnen vallen.

ProVoet is al een behoorlijke tijd bezig met deze ongelijke, scheve situatie voor een deel van onze leden en is blij met deze erkenning.

De Belastingdienst heeft tot 26 juni de gelegenheid om in hoger beroep te gaan. ProVoet hoopt in de komende periode met de Belastingdienst in gesprek te komen om een hoger beroep te voorkomen, zodat deze uitspraak het eindresultaat wordt en zo snel mogelijk mag worden toegepast. Tot die tijd moeten we rustig wachten. Mocht de Belastingdienst desondanks in hoger beroep gaan, dan gaat het nog tot eind 2020 duren voordat deze rechtsstrijd wordt voortgezet bij het Gerechtshof Arnhem. In ieder geval is dan wel de eerste slag gewonnen en is er goede hoop op een eindoverwinning.