Overslaan en naar de inhoud gaan

20 maart 2018

Terugblik op het ProVoet Congres 2017

Met een goed gevoel kijken wij terug op het ProVoet congres met als thema Huid. Met ruim 400 pedicures was het een gezellige boel.

Bestuurslid Karlien Bongers was de dagvoorzitter. Na de huishoudelijke mededelingen, nam Karlien ons mee in een aantal ontspanningsoefeningen, gevolgd door een kennismaking met de personen naast je. Daarmee was iedereen bij de les en begonnen we heel relaxt aan de eerste lezing.

Dermatoloog Patrick Kemperman trapte af met een lezing over Emotie en de Huid. Hij vertelde niet alleen over de psychische gevolgen van leven met een huidaandoening, of de huidaandoeningen die iemand zichzelf aan doet door psychische klachten (zoals automutilatie), maar ook over het inbeelden van een huidaandoening die er niet is. De besproken casus ging over een vrouw die al vijftien jaar gebukt ging onder de klachten van de stank van haar zweet voeten. De sociale gevolgen voor haar waren groot. Ze kocht vijf paar nieuwe schoenen per week en durfde niet meer goed in het openbaar. Na onderzoek bleek dat mevrouw fysiek geen zweet voeten had, maar dat dit een verbeelding was in haar hoofd.

Aansluitend volgde de lezing van Brigit Muis. Zij is brandwondverpleegkundige in het brandwondencentrum en vertelde over het effect van brandwonden. Welke soorten brandwonden er zijn, hoe te behandelen en wat de gevolgen zijn. Dit alles met heftige maar ook leerzame foto's van patiënten die in het brandwondencentrum zijn geweest. Zij had nog veel meer kunnen vertellen, maar het was tijd voor de lunch.

Met kopjes soep, warme snacks en broodjes was het een hele lekkere lunch. En dat alles onder begeleiding van een live spelend jazzbandje.

Na de lunch was de vloer voor dermatoloog Menno Gaastra. Hij nam ons mee in casussen uit de dagelijkse praktijk. Het werd een interactieve lezing met veel ruimte voor input en vragen vanuit de zaal.

Na Menno was het de beurt aan Irina Cairo. Zij vertelde ons van alles over de culturele en fysieke verschillen tussen huid. Een Aziatische huid reageert bijvoorbeeld anders dan een donkere huid. En een cultuur bepaalt mede wat we mooi vinden en wat gebruiken zijn om de huid te verzorgen en te versieren. Bijvoorbeeld als het gaat om haren op de huid of het gebruik van henna.

Hierna konden we weer even de benen strekken en een frisse neus halen. Het was een heerlijke zonnige dag, dus in met de neus in de zon in de pauze was populair.

Na wat drinken met wat lekkers ging de laatste lezing van start van Estelle Smits. Estelle ging in op de mogelijkheden en onmogelijkheden van (voet)massage bij kanker. Wat zijn de effecten, contra-indicaties en wat is de rol van zorgverlener.

Karlien sloot hierna deze gezellige en leerzame dag af. En kon iedereen naar huis met een goed gevulde goodiebag!

Het congres vond op 24 maart 2017 plaats in het Expotheater van Cinemec Ede.