Overslaan en naar de inhoud gaan

10 maart 2020

Update BTW-vrijstelling: Belastingdienst in hoger beroep

btw

Update rechtszaak btw-vrijstelling

Op 10 maart 2020 vond een nieuwe ontwikkeling plaats in deze langlopende btw-kwestie aangaande gecontracteerde diabetische voetzorg. ProVoet en de Belastingdienst troffen elkaar wederom in de Rechtbank tijdens het hoger beroep van de Belastingdienst. Belangrijk detail: tijdens deze zitting kregen wij steun van de NVvP. Ook in de voorbereiding van de zitting heeft nauwe afstemming tussen ProVoet en de NVvP plaatsgevonden.
We wachten nu op uitspraak van de rechter naar aanleiding van het hoger beroep, die hoogst waarschijnlijk over zes weken volgt. We houden jullie uiteraard op de hoogte hierover en zullen de vervolgstappen communiceren zodra er meer over bekend is.

Oorspronkelijk bericht - mei 2019

Op 15 mei 2019 oordeelde de Rechtbank Gelderland dat medisch pedicures, die risicovoeten behandelen ten behoeve van diabetische voetzorg, dezelfde vrijstelling van btw mogen toepassen als podotherapeuten. De instrumentele handelingen van de medisch pedicure zijn wel degelijk van hetzelfde kwaliteitsniveau en de rechtbank stelt dat podotherapeuten niet over meer kennis en kunde beschikken.

De Belastingdienst heeft laten weten het niet eens te zijn met deze uitspraak. Daarom heeft de Belastingdienst hoger beroep ingesteld bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Naar verwachting zal het hoger beroep bij het Hof in 2020 plaatsvinden. Tot die tijd kunnen wij niets anders doen dan wachten. Wel zullen ondertussen processtukken tussen Belastingdienst en ProVoet worden uitgewisseld. Binnen enige weken verwachten wij het hoger beroepschrift van de Belastingdienst, zodat wij dan weten op welk punt de Belastingdienst het niet met ons en met de rechtbank eens is. Uiteraard houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen.