Overslaan en naar de inhoud gaan

18 september 2020

Verwijs DM-cliënten door voor de 'DECO-trial'

Het UMC Utrecht is momenteel bezig met een studie rond de zogenaamde 'DECO-trial'. In de DECO-trial wordt onderzocht of chirurgische behandeling van beknelde perifere zenuwen (kosten-)effectiever is dan de niet-chirurgische behandeling van neuropathie klachten in de onderste ledematen bij patiënten met diabetes. Het opheffen van de zenuwbeknelling resulteert in minder klachten, een verbeterd gevoel onder de voet en daarmee een lager risico op diabetische voet ulcera, amputaties en vallen. 

Heb jij een cliënt met diabetes mellitus en neuropathie klachten aan de onderste ledematen in jouw praktijk, dan kun je de cliënt mogelijk doorverwijzen voor een screening voor de DECO-studie.

 

diabetes zorgprofessional onderzoek

Primaire eindpunt van de studie is het verschil in kwaliteit van leven tussen de studie armen. Secundaire eindpunten zijn het verschil in incidentele diabetische voet ulcera, amputaties en valincidenten en daarmee of een van beide behandelingen kosten-effectiever is.

Voor de DECO-trial is het UMC Utrecht op zoek naar patiënten met diabetes mellitus en neuropathie klachten. Verwijs potentiële patiënten door! Het UMC utrecht onderzoekt patiënten zelf op onderliggende zenuwbeknellingen in onderbenen en/of voeten.

De voornaamste inclusie en exclusiecriteria zijn als volgt:

  • Patiënten met diabetes type 1 of type 2
  • Klachten van neuropathie (pijn, tintelingen, ‘vreemde sensaties’, gevoelloosheid etc.) in de onderbenen en/of voeten
  • Geen voorgeschiedenis van diabetische voet ulcera en/of amputaties in de onderste extremiteiten
  • Leeftijd: 18 tot < 76 jaar oud

Op deze website vind je meer informatie over de studie. Voor vragen en/of opmerkingen kunt je ook mailen naar decostudie@umcutrecht.nl dan wel bellen met de arts-onderzoeker op: +31 6 13 47 21 43.
De arts-onderzoeker kan ook langskomen om een mondelinge toelichting te geven en voor het overhandigen van flyers.