Overslaan en naar de inhoud gaan

De professionele pedicure

De professionele pedicure

Heeft u wel eens bedacht wat uw voeten allemaal doen? Ze brengen u overal heen. Ze mogen best wat meer aandacht krijgen dan de dagelijkse douchebeurt. Bovendien bevordert een beetje extra zorg een ontspannen gevoel. Als u uw voeten echt de aandacht wilt geven die ze verdienen; bezoek dan regelmatig een Provoet pedicure of medisch pedicure.

De professionele ProVoet pedicure 

Pedicures die zijn aangesloten bij ProVoet zijn altijd gediplomeerd en op de hoogte van actuele ontwikkelingen in hun vak. ProVoet is de landelijke brancheorganisatie voor pedicures en heeft circa 12.000 leden (november 2021). Ook bevordert ProVoet de kwaliteit van voetverzorging en van het beroep pedicure in Nederland.

De professionele pedicure herken je aan het ProVoet logo. Gediplomeerde leden voeren dit logo op hun gevelbord, afsprakenkaartjes, etc. Via de ledenzoeker op deze website, kan iedereen een pedicure in de buurt zoeken. Vanzelfsprekend staan de specialisaties van onze leden daar vermeld.

Kwaliteitsregister voor Pedicures (KRP)

Medisch pedicures kunnen zich registreren in het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP). Staat de pedicure geregistreerd, dan voldoet zij aan de onderstaande kwaliteitsnormen:

  • Het naleven van de door de branche vastgestelde normen betreffende hygiëne, arbo en milieu;
  • Het naleven van de door de branche ontwikkelde evidence based richtlijnen ten aanzien van diabetes mellitus en reumatische aandoeningen;
  • Het behalen van accreditatiepunten door het volgen van bij- en nascholingen.

In het KRP staan momenteel ruim 6500 pedicures geregistreerd (maart 2018).

Welke pedicures zijn er:

Pedicure

De pedicure verzorgt nagels en de nagelomgeving, verwijdert overtollig eelt en likdoorns. Ook behandelt zij kloven, eeltranden, schimmelnagels en ingroeiende nagels. Naast het behandelen van uw voetproblemen is het ook mogelijk om uw voeten te laten verzorgen met een cosmetische behandeling. Veel pedicures verwijderen niet alleen eelt en likdoorns, maar hebben ook cosmetische voetverzorging in hun aanbod. 

Medisch pedicure

De medisch pedicure kan naast alle voeten van gezonde personen ook de voeten van personen met risicovoeten behandelen. Zij heeft zich tijdens haar opleiding gespecialiseerd in het uitvoeren van behandelingen aan risicovoeten. Risicovoeten zijn kwetsbare voeten bijvoorbeeld als gevolg van reuma, diabetes, vaataandoeningen, kanker, ouderdom en neurologische aandoeningen. Als uw voeten vallen in de categorie risicovoeten, dan is een regelmatige behandeling belangrijk. De medisch pedicure werkt nauw samen met huisarts, verpleegkundige, podotherapeut, fysiotherapeut en orthopedisch schoenmaker. Een pedicure met de aantekening Diabetische Voet en/of Reumatische voet mag ook de voeten van personen met diabetes mellitus of reumatische aandoeningen behandelen.

Medisch pedicure sport

Een medisch pedicure sport is een medisch pedicure die een door de branche erkende specialisatie op sportgebied heeft afgerond. Dit houdt in dat zij een meerdaagse opleiding met dezelfde naam heeft gevolgd die afgesloten is met een onafhankelijk examen. Zij is als medisch pedicure sport geregistreerd in het Kwaliteitsregister voor Pedicures en houdt kennis en vaardigheden op peil door bij- en nascholing gericht op haar specialisatie.

De medisch pedicure sport:

  • Heeft specialistische vakinhoudelijke kennis en vaardigheden over sport specifieke belasting van de voet, bijbehorende problematiek en mogelijkheden op het gebied van behandeling, preventie en advies.
  • Heeft aandacht voor specifieke behoeftes van een sporter en weet daar als professional mee om te gaan. Het uitgangspunt is: “niet sporten is geen optie”.
  • Is de expert als het gaat om de behandeling van de huid en de nagels van de voeten.
  • Kent haar weg in de keten van sportzorgverleners, werkt daarin optimaal samen en weet wanneer ze naar welke collega door moet verwijzen (o.a. sportpodotherapeut, sportfysiotherapeut, sport medisch centrum, echografist, sportdiëtist, sportmasseur, psycho-/ fysio- / beweeg- / ontspanningstherapeut, chiropractor).

Voor het vinden van een medisch pedicure sport bij u in de buurt, kunt u terecht in het Kwaliteitsregister voor Pedicures.