Overslaan en naar de inhoud gaan

02 april 2020

Handhaving verbod op contactberoepen: pedicures uitgesloten voor medisch noodzakelijke voetbehandelingen

Het verbod op contactberoepen gericht op uiterlijke verzorging is niet van toepassing op medisch pedicures, in het geval van medisch noodzakelijke voetbehandelingen. Wel is er een schriftelijke doorverwijzing nodig van podotherapeut of specialist in het geval van gecontracteerde zorg om te mogen behandelen. Bij niet-gecontracteerde zorg is een doorverwijzing van de huisarts niet meer in alle gevallen noodzakelijk.

Om te voorkomen dat werkzame medisch pedicures niks kunnen aantonen bij mogelijke gemeentecontroles, hebben we de situatie in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) afgestemd. Hierbij is door het ministerie het volgende aangegeven:

Is medisch noodzakelijke voetzorg door medische pedicures verboden?
Het verrichten van (uitsluitend) medisch noodzakelijke voetzorg door medische pedicures valt niet onder ‘inrichtingen waar op de uiterlijke verzorging gerichte contactberoepen worden uitgeoefend’ (artikel 2.3 lid 1 onder g), noch onder het verbod op het uitoefenen van contactberoepen (artikel 2.4). Het verbod op het uitoefenen van contactberoepen geldt volgens het tweede lid niet voor zorgverleners die hun beroep uitoefenen, mits voor deze uitoefening een individuele medische indicatie bestaat en daarbij door de zorgverlener alle in verband met COVID-19 benodigde hygiënevereisten in acht worden genomen.

In model noodverordening staat:
Artikel 2.4. Verbod uitoefenen contactberoepen 
1. Het is verboden om contactberoepen uit te oefenen. 
2. Dit verbod geldt niet voor zorgverleners die hun beroep uitoefenen, mits voor deze uitoefening een individuele medische indicatie bestaat en daarbij door de zorgverlener alle in verband met COVID-19 benodigde hygiënevereisten in acht worden genomen.

Dit bericht is te downloaden en te printen zodat je dit kan overleggen bij een eventuele controle.

Klik hier voor het handhavingsdocument

Kom je toch in de problemen met jouw praktijk of werkzaamheden? Meld het ons direct via info@provoet.nl. Wij nemen dan direct contact op met de betreffende instanties.