Overslaan en naar de inhoud gaan

14 oktober 2020

Nieuwe aandachtspunten na persconferentie

Dinsdagavond 13 oktober was het opnieuw de beurt aan Mark Rutte en Hugo de Jonge. In een persconferentie kondigden zij nieuwe, landelijke maatregelen aan. Twee van deze nieuwe maatregelen kruisen in sommige situaties het werk van de pedicure en vragen om verduidelijking.

  • In de privésituatie mag je thuis maximaal drie personen per dag ontvangen, maar dit staat los van cliënten die pedicures met een praktijk aan huis ontvangen. Hier geldt geen maximaal aantal voor.
  • Winkels moeten uiterlijk om 20.00 uur de deuren sluiten, dit geldt niet voor pedicurepraktijken die in de avonduren geopend zijn.

De nieuwe maatregelen gaan woensdagavond 14 oktober om 22.00 uur in en gelden in ieder geval voor de aankomende vier weken.

De maatregel waarin wordt gesteld dat men thuis maximaal drie personen per dag mag ontvangen geldt voor de privésituatie en niet voor ondernemers met een praktijk aan huis. Deze maatregel is dus niet te vertalen naar een dagelijks maximaal aantal te ontvangen cliënten in de pedicurepraktijk aan huis. Vanzelfsprekend is het wel van belang om volgens de Covid-19 protocollen te werken.

De pedicurepraktijk hoeft haar deuren niet om 20.00 uur te sluiten, aangezien de praktijk niet onder de detailhandel valt. De hoofdactiviteit is namelijk het geven van een pedicurebehandeling en niet de verkoop van producten. Ook de bijbehorende SBI-code valt niet onder de detailhandel. Daarnaast valt de pedicurebranche onder de WKKGZ, wat nogmaals bevestigt dat onze branche geen detailhandel als hoofdactiviteit uitoefent.

Registratieplicht
De eerder genoemde registratieplicht blijft ook vanaf woensdagavond 14 oktober gelden. Vanaf 29 september jl. zijn ook contactberoepen verplicht om cliënten te registreren, zodat de GGD bron- en contactonderzoek kan doen als er sprake is van besmetting. 

Mondmaskers bij cliënten
Op 30 september luidde het dringende advies van Mark Rutte aan contactberoepen om zowel de dienstverlener als de cliënt een mondkapje de laten dragen. Ook ProVoet adviseert om de cliënt te allen tijde een mondmasker te laten dragen.

Tijdens de persconferentie van 13 oktober werd bekend gemaakt dat het dragen van een niet-medisch mondmasker binnenkort verplicht wordt in publieke binnenruimtes. Ook het punt 'bij de uitvoering van contactberoepen, zowel voor de dienstverlener als de klant', wordt in hetzelfde rijtje genoemd. Wij gaan er dus vanuit dat deze plicht ook voor contactberoepen gaat gelden. 

Let op:

  • Een pedicure mag het dragen van een mondmasker eventueel nu al verplichten voor haar cliënten. Zij kan zich beroepen op haar ondernemersvrijheid en de eigen huisregels van de pedicurepraktijk. Dit blijft voor alsnog een vrijwillige ondernemerskeuze.
  • Mocht je het als pedicure belangrijk vinden om het dragen van een mondmasker voor je cliënten nu al te verplichten dan kun je cliënten treffen die vanwege gezondheidsproblematiek geen masker willen of kunnen dragen. Hier dien je dan wel flexibel mee om te gaan

Pedicures en medisch pedicures van ProVoet werken volgens het Bedrijfshandboek (voorheen Code van het Voetverzorgingsbedrijf) en houden zich aan de Covid-19 protocollen

ProVoet doet een dringend beroep op haar leden om de protocollen werkelijk in acht te nemen en elkaar daar op aan te spreken. Verslappen is geen optie, we hebben het met elkaar in de hand!

BEKIJK DE COVID-19 PROTOCOLLEN