Overslaan en naar de inhoud gaan

23 maart 2020

Praktijken verplicht sluiten tot 20 mei; uitzondering voor uitvoeren medisch noodzakelijke zorg nog niet bevestigd

ProVoet is naar aanleiding van de persconferentie op maandagavond 23 maart in overleg gegaan en komt met de volgende aanscherping op haar eerdere advies. Voetbehandelingen die onder uiterlijke verzorging vallen zijn tot 20 mei 2020 bij de wet verboden. Welke medisch noodzakelijke voetbehandelingen tot 20 mei juridisch gezien nog wel mogen plaatsvinden is op dit moment nog onduidelijk. ProVoet heeft deze vraag direct na de persconferentie gesteld aan het ministerie en wacht op uitsluitsel.

Let op: uitsluitsel ministerie bekend!

Contactberoep
In de persconferentie van 23 maart werd gesproken over ‘contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging', zoals bijvoorbeeld kappers en schoonheidsspecialisten. Het is nu duidelijk dat ook pedicurebehandelingen die gericht zijn op uiterlijke verzorging wettelijk niet meer plaats mogen vinden; het betreft geen advies meer. Of er een uitzondering is voor het uitvoeren van medisch noodzakelijke zorg is nog niet duidelijk. We proberen hierover zo snel als mogelijk uitsluitsel te krijgen van het ministerie.

Wij zijn van mening dat door het blijven uitvoeren van medisch noodzakelijke behandelingen de eerstelijns- en tweedelijnszorg niet onnodig wordt belast, wat op dit moment hard nodig is. Deze mening wordt gedeeld door de NVvP. De medisch noodzakelijke behandelingen voortkomend uit verwijzing van de huisarts, podotherapeut of een andere specialist dienen uiteraard wel onder strikte hygiënevoorwaarden te worden uitgevoerd. Zie hiervoor dit artikel voor behandelingen in de pedicurepraktijk en dit artikel voor ambulante behandelingen.

Eerder advies ProVoet
Het advies dat ProVoet afgelopen 17 maart naar buiten bracht ging op eigen verantwoordelijkheid een stap verder dan het RIVM destijds adviseerde. ‘Sluit de pedicurepraktijk en stop ambulante werkzaamheden tot 20 mei 2020, met uitzondering van medisch noodzakelijke behandelingen van niet van corona verdachte patiënten’. Met medisch noodzakelijke behandelingen bedoelen wij de instrumentele behandelingen bij Sims 3 patiënten (zorgprofiel 4), in het geval van risico op of doorgemaakte pre-ulcera, ulcera en bij risico op ingegroeide teennagels. Dit is uiteraard alleen van toepassing op de groep patiënten waarvan de behandelingen tot op heden ook in overleg met de podotherapeut door de medisch pedicure worden uitgevoerd.