Overslaan en naar de inhoud gaan

22 april 2020

Situatie pedicure en medisch pedicure ongewijzigd na persconferentie

De persconferentie van het kabinet op 21 april heeft de situatie van de pedicure en medisch pedicure niet veranderd. Pedicurebehandelingen gaan niet door tot in ieder geval 20 mei 2020, met uitzondering van medisch noodzakelijke voetzorg door de medisch pedicure met inachtneming van de juiste hygiënevoorschriften in de pedicurepraktijk en voor ambulant werk. Wel onderzoekt ProVoet momenteel de mogelijkheden bij de overheid tot vervroegde openstelling voor de medisch pedicure. 

Update: wil een dergelijke lobby bij de overheid enige kans van slagen hebben dan dient ProVoet zich nu te richten op specifiek de medische zorg en niet op uiterlijke verzorging. ProVoet kan dat onderscheid in deze maken door de manier waarop de medisch pedicure binnen de zorgketen is gepositioneerd. Een lobby voor zowel de pedicure als medisch pedicure om vervroegd open te mogen voelt wellicht beter, maar heeft geen realistische kans van slagen gelet op de standpunten van de overheid over uiterlijke verzorging. Bij een positieve uitspraak over medisch pedicures is de vervolgstap naar een positieve uitspraak voor pedicures makkelijker te zetten.

Het kabinet gaf tijdens de persconferentie aan de situatie rond het gebruik van beschermingsmiddelen nader te gaan onderzoeken. De tandartsen en mondhygiënisten, die BIG-geregistreerd zijn en oorspronkelijk nooit een wettelijke sluiting opgelegd kregen, hervatten wel hun werkzaamheden. De belangrijkste reden: het gebruik van beschermingsmiddelen, als bijvoorbeeld mondmaskers, was ook vóór de crisis al vanzelfsprekend in hun vakgebied. Aangezien dit ook geldt voor de pedicurebranche is ProVoet direct een onderzoek gestart naar versoepelende mogelijkheden voor de medisch pedicure om eerder dan 20 mei 2020 de werkzaamheden te hervatten, mits zij voldoende beschermingsmiddelen op voorraad heeft.