Overslaan en naar de inhoud gaan

19 april 2021

Tozo in sommige gevallen toch terugbetalen?

De bekende corona steunmaatregel Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) is een gift en geen lening. Maar let op: het betreft geen netto gift. We ontvangen nog wel eens wat vragen van leden die alsnog (een gedeelte van) de Tozo moeten terugbetalen. Hoe zit dit precies?

Geen iDEAL?

De Tozo krijg je veelal op voorschot uitgekeerd op basis van een geschat inkomen. De meeste ondernemers weten pas na afloop hoeveel omzet ze hebben gemaakt en wat de kosten waren. Heb je in de periode dat je Tozo ontving, iets verkocht, een dienst geleverd of andere inkomsten gehad? Dan moet je per maand het netto inkomen bepalen. Bij winst uit onderneming is dat omzet minus kosten minus 18% forfaitaire belastingheffing. Zie website krijgiktozo.nl voor uitgebreide uitleg over de berekening van je netto inkomen.

Bij Tozo 1 kon je een uitkering krijgen als je een partner had die loon ontving. De helft van de uitkering wordt toegerekend aan de partner. De kans is groot dat de gemeente bij de partner te veel heffingskorting heeft toegepast, feitelijk is dan te veel uitkering ontvangen. Dit kan leiden tot een lagere teruggaaf of hogere naheffing bij de aangifte inkomstenbelasting. 

Meer weten?

Kijk op de webpagina van de Rijksoverheid