Overslaan en naar de inhoud gaan

26 maart 2020

Werkwijze indicatiestelling 'medisch noodzakelijke voetbehandelingen'

De medisch noodzakelijke voetzorg gaat ook in deze lastige tijd door. Maar hoe weten onze leden wat daaronder valt en wat is vervolgens de werkwijze? Momenteel is er sprake van onduidelijkheid ten aanzien van de indicatiestelling door de huisarts om noodzakelijke voetzorg te mogen leveren. Inmiddels hebben podotherapeuten schriftelijke bevestiging van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) waarin staat dat de professionele onafhankelijkheid van de podotherapeut leidend is bij de indicatiestelling van medisch noodzakelijke voetzorg.
Voor het leveren van noodzakelijke zorg door de medisch pedicure is wél een schriftelijke indicatie nodig vanuit de podotherapeut.

Formeel gezien valt de medisch pedicure niet onder de zorgberoepen en is dus ook niet volledig aangemerkt als een cruciaal beroep. Voor het leveren van noodzakelijke zorg door de medisch pedicure is daarom wel een schriftelijke indicatie nodig vanuit de podotherapeut. Dit om aansprakelijkheidskwesties te voorkomen. De NVvP heeft hierover met ProVoet, Stipezo en de NMMV de volgende afspraken gemaakt:

  • De podotherapeut maakt heldere afspraken met de gecontracteerde pedicures waar mee samengewerkt wordt over hoe de schriftelijke indicatie bij de podotherapeut aangevraagd kan worden.
  • Voorafgaand aan het leveren van noodzakelijke zorg neemt de medisch pedicure contact op met de podotherapeut voor het krijgen van de schriftelijke indicatie.
  • In het geval de podotherapeut niet bereikbaar is, dan is de spoedeisendheid van de behandeling doorslaggevend. De medisch pedicure dient in deze situatie achteraf contact op te nemen met de podotherapeut voor het krijgen van de schriftelijke indicatie / doorverwijzing.