Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerking in de diabetische voetzorg

Kwalitatieve voetverzorging is belangrijk om complicaties aan de voeten van de patiënt en de hoge kosten daarvan te voorkomen. Met name in de preventie is veel winst te behalen. Uit de praktijk blijkt dat multidisciplinaire samenwerking op langere termijn gunstige resultaten geeft voor de voet van een diabetespatiënt.

Op deze pagina vind je informatie over de samenwerking in de diabetische voetzorg. De twee documenten zijn het resultaat van landelijke projecten over de multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera. Ook kun je filmpjes bekijken waarin Podotherapeuten en Medisch pedicures vertellen over hun samenwerking.

Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera

Miniatuurvoorbeeld

Dit document betreft afspraken voor de eerste en de tweede lijn en is getiteld 'multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera’. Dit project is uitgevoerd door ProVoet, in samenwerking met het Nationaal Actieprogramma Diabetes .

Het resultaat bestaat uit formeel vastgelegde samenwerkingsafspraken met betrekking tot voetverzorging van diabetespatiënten, die geautoriseerd zijn door de betrokken verenigingen. In het document is op inhoud vastgelegd wie wanneer de zorg voor de voeten van een diabetespatiënt in handen heeft en wat deze beroepsbeoefenaar op dat moment mag en kan doen. Niet alleen voor de betrokken beroepsgroepen maar ook voor de patiënt levert dit duidelijkheid op over de eigen voetzorg. Uiteindelijk moet op lokaal niveau op eenvoudige wijze tot samenwerkingsafspraken gekomen kunnen worden. Daarvoor dient dit document als basis.

Multidisciplinaire samenwerking rond preventie van diabetische voetulcera

Zorgmodule preventie diabetische voetulcera

Zorgmodule 2019

Dit document is de ‘Zorgmodule preventie diabetische voetulcera 2019’. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en ProVoet hebben hard gewerkt aan een verbeterde versie van de Zorgmodule. Centraal staan de vijf hoekstenen van zorg voor de diabetische voet en er is duidelijk in kaart gebracht welke taken en verantwoordelijkheden bij welke zorgverlener thuishoren. Uiteraard staat goede zorg voor de patiënt hierbij voorop.

Zorgmodule preventie diabetische voetulcera

Samenvattingskaart Zorgmodule

FAQ

Filmpjes: samenwerking tussen medisch pedicure en podotherapeut

Medisch pedicures en (diabetes)podotherapeuten werken veel samen op het gebied van preventieve diabetische voetzorg. Bij de een verloopt deze samenwerking soepel, bij de ander is dit soms niet het geval. We hebben elkaar hard nodig om de steeds groter groeiende groep diabetespatiënten adequaat en professioneel te kunnen behandelen. 

Drie koppels vertellen in over hun samenwerking en behandelen een casus. Laat je inspireren en bekijk de filmpjes via onderstaande linkjes.

MULTIDISCIPLINAIRE SAMENWERKING - FIONA EN JOLANDA
CASUSBESPREKING - FIONA EN JOLANDA
MULTIDISCIPLINAIRE SAMENWERKING - CHANTAL EN ILSE
CASUSBESPREKING - CHANTAL EN ILSE
MULTIDISCIPLINAIRE SAMENWERKING - ARJAN EN CYNTHIA
CASUSBESPREKING - ARJAN EN CYNTHIA

Casuskaartjes
Ook zijn er casuskaartjes die je kunt gebruiken om in een intercollegiaal overleg het gesprek aan te gaan . Doe er je voordeel mee!

DOWNLOAD DE CASUSKAARTJES