Wat is er geregeld bij voetzorg voor ouderen - achtergrondinformatie congres 27 maart 2021

Veel voetverzorgers geven aan zich niet gehoord te voelen en geven aan de wanhoop soms nabij te zijn. Aan de andere kant is de zorgverlener vaak in dienst van een grote organisatie en zijn er hele duidelijke communicatiestructuren. Worden deze allemaal wel op de juiste wijze gebruikt en weten voetzorgverleners wel hoe deze structuur per instelling werkt?

Tijdens een medische screening voor opname in een zorginstelling wordt de voetstatus niet beoordeeld. Meerdere artsen ouderenzorg geven aan dat het vaak juist de functionaliteit van de voeten is die als eerste problemen geeft. Frankrijk is echter het enige land in Europa dat een specifiek protocol heeft ontwikkeld met richtlijnen voor de voetzorgverlening van de oudere mens. 

In Nederland is in 2012 een deltaplan ouderenzorg gelanceerd. Daaruit zijn de geriatrisch fysiotherapeut, de artsen ouderenzorg, gespecialiseerde huisartsen en veel meer disciplines die zich toeleggen op effectieve zorg voor onze ouderen voortgekomen. Bijna alle disciplines in de zorg hebben meegedacht aan dit plan; echter geen enkele discipline uit de voetzorg was hierbij aangesloten. (Medische) voetzorg was ook hier een ondergeschoven kind. Om het doel te realiseren om ouderen langer thuis te houden en langer mobiel te laten zijn dan is juist de conditie van de voeten een eerste en belangrijke voorwaarde! De inbreng van voetzorgverlening is daarbij van het grootste belang