Wat valt er onder Wkkgz-voetzorg?

Behandelingen vanuit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz): welke voetzorg hoort nu wel bij een behandeling vanuit de Wkkgz en welke niet? We zetten alles duidelijk voor je op een rij. Onderstaande informatie geldt voor zowel de pedicure als medisch pedicure.

Pedicurebehandelingen vanuit de Wkkgz: hoe moet ik dat zien?

De vrijstelling geldt voor behandelingen van medische en/of gezondheidskundige aard die vallen onder de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (kortweg: de Wkkgz), waarbij cliënten een aanmerkelijke kans op schade lopen ten gevolge van de behandeling door het gebruik van apparatuur/instrumentarium. Het gaat om voetbehandelingen die noodzakelijk zijn als het niet behandelen van huid- en nagelaandoeningen een risico vormt op complicaties.

De vrijstelling geldt niet voor wellness-behandelingen of voor de verzorging van voeten om cosmetische redenen.

Maar hoe bepaal ik het nou precies?

  • Voetzorg valt onder de Wkkgz als de behandelingen die je verricht vallen onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) of Wet langdurige zorg (Wlz). Met andere woorden: de cliënten die je behandelt krijgen voor de voetzorg een vergoeding vanuit de Wlz of de Zvw.
  • Voetzorg valt onder de Wkkgz indien het medische voetzorg betreft. 
  • Voetzorg valt onder de Wkkgz als individuele cliënten een aanmerkelijke kans op schade lopen ten gevolge van de behandeling, door het gebruik van apparatuur / instrumentarium. Het gaat om voetbehandelingen die noodzakelijk zijn als het niet behandelen van huid- en nagelaandoeningen een risico vormt op complicaties.

Dit vind ik nog te vaag, ik wil graag voorbeelden in duidelijke taal!

  • Wat wél onder Wkkgz-voetzorg valt: huid- en/of nagelaandoeningen. Bijvoorbeeld het verwijderen van overmatig eelt, likdoorns, kloven, ingroeiende nagels, traumanagels en/of hypertrofische nagels. Specialistische technieken ter bevordering van genezing en die dus niet worden ingezet voor uiterlijke verzorging.
  • Behandelingen van risicovoeten (door een medisch pedicure). Maar ook pedicurebehandelingen bij personen met risicovoeten met een Wlz (of Wmo)-indicatie.
  • Gecontracteerde voetzorg.

Wat valt zeker niet onder Wkkgz-voetzorg?

  • Behandelingen gericht op uiterlijke verzorging en wellness, zoals bijvoorbeeld het gebruik van gel- en/of nagellak, massage, scrub en/of voetmaskers, vallen niet onder de Wkkgz.
  • Behandelingen van gezonde voeten van fitte mensen die geen hulp nodig hebben vallen niet onder de Wkkgz.

Voorbeelden

Voorbeeld Anamnese Wkkgz-voetzorg?
Mevrouw Janssen Geen achterliggende aandoening wel pijnlijke likdoorns en kloven. Ja
Mevrouw de Wit Geen achterliggende aandoening, komt om gezonde nagels te laten knippen. Nee
Meneer Bakker Neurologische aandoening, verdikte nagels. Ja

Mevrouw Pietersen

Diabetes mellitus, één kleine eeltplek. Ja
Meneer de Groot Geen achterliggende aandoening, droog eelt op de hielen dat geen problemen geeft.  Nee