De ProVoet pedicure

ProVoet kent twee verschillende soorten pedicures; de pedicure en de medisch pedicure. Voor welke voetproblemen kun je bij welke pedicure terecht? En waarom is het belangrijk dat het een ProVoet pedicure is?

Welke pedicures zijn er

 • Pedicure
  De pedicure verzorgt nagels en de nagelomgeving, verwijdert overtollig eelt en likdoorns. Ook behandelt zij kloven, eeltranden, schimmelnagels en ingroeiende nagels. Naast het behandelen van voetproblemen is het ook mogelijk om je voeten te laten verzorgen met een cosmetische behandeling. Veel pedicures verwijderen niet alleen eelt en likdoorns, maar hebben ook cosmetische voetverzorging in hun aanbod. Veel pedicures hebben na de basisopleiding een nascholing gevolgd in voetverzorging bij diabetes- en/of reumapatiënten. Of hebben zich gespecialiseerd in nagelreparatie, nagelprotheses en ortheses.
   
 • Medisch pedicure
  De medisch pedicure kan naast alle voeten van gezonde personen ook de voeten van personen met risicovoeten behandelen. Zij heeft zich tijdens haar opleiding gespecialiseerd in het uitvoeren van behandelingen aan risicovoeten. Risicovoeten zijn kwetsbare voeten bijvoorbeeld als gevolg van reuma, diabetes, vaataandoeningen, kanker, ouderdom en neurologische aandoeningen. Als jouw voeten vallen in de categorie risicovoeten, dan is een regelmatige behandeling belangrijk. De medisch pedicure werkt nauw samen met huisarts, verpleegkundige, podotherapeut, fysiotherapeut en orthopedisch schoenmaker. 

De professionele ProVoet pedicure 

Pedicures die zijn aangesloten bij ProVoet zijn altijd gediplomeerd en op de hoogte van actuele ontwikkelingen in hun vak. ProVoet is de landelijke brancheorganisatie voor pedicures en heeft circa 12.000 leden (november 2021). Ook bevordert ProVoet de kwaliteit van voetverzorging en van het beroep pedicure in Nederland.

De professionele pedicure herken je aan het ProVoet logo. Gediplomeerde leden voeren dit logo op hun gevelbord, afsprakenkaartjes, etc. Via de ledenzoeker op deze website, kan iedereen een pedicure in de buurt zoeken. Vanzelfsprekend staan de specialisaties van onze leden daar vermeld.

Kwaliteitsregister voor Pedicures (KRP)

Medisch pedicures kunnen zich registreren in het KwaliteitsRegister voor Pedicures (KRP). Staat de pedicure geregistreerd, dan voldoet zij aan de onderstaande kwaliteitsnormen:

 • Het naleven van de door de branche vastgestelde normen betreffende hygiëne, arbo en milieu;
 • Het naleven van de door de branche ontwikkelde evidence based richtlijnen ten aanzien van diabetes mellitus en reumatische aandoeningen;
 • Het behalen van accreditatiepunten door het volgen van bij- en nascholingen.

In het KRP staan momenteel ruim 6400 pedicures geregistreerd (maart 2022).

Op www.kwaliteitsregisterpedicures.nl kun je door het invoeren van de plaats of postcode van de pedicure zien of de pedicure staat geregistreerd in het KwaliteitsRegister. Ook is vermeld of zij een specialisatie heeft of de opleiding medisch pedicure heeft voltooid.