14 november 2024

Visitatie eng? Helemaal niet!

In 2023 startte ProVoet met een pilot voor visitaties. Inmiddels zijn we zo ver dat we al onze leden de mogelijkheid willen geven om gevisiteerd te worden én zelf te visiteren. Wij merken dat veel leden niet precies weten wat een visitatie precies inhoudt. Daarom besteden we de komende tijd extra aandacht aan dit onderwerp.

We spraken drie pedicures die deelnamen aan de pilot en gevisiteerd werden, en interviewden ook een pedicure die zelf al visitaties heeft uitgevoerd. Door het delen van hun ervaringen willen wij duidelijk maken wat een visitatie is en hoe het werkt. En hopelijk raakt iedereen enthousiast om mee te doen, want wie wil er nu niet eens een kijkje nemen in de keuken van een collega?

Als eerste is medisch pedicure Nynke Kooistra aan het woord. Zij heeft meer dan twintig jaar ervaring in het pedicure vak. Ze begon ooit als ambulant pedicure, opende daarna een salon aan huis, en heeft inmiddels een pand met vier behandelruimtes waar diverse behandelingen worden aangeboden. Sinds 2012 is Nynke ook medisch pedicure, en met de passie die ze voor het vak heeft, hoopt ze langer dan haar moeder -die veertig jaar pedicure is geweest - in het vak te zitten.

Waarom heb je meegedaan aan de pilot visitaties?
“Ik zag de oproep voor de pilot voorbijkomen en dacht waarom ook eigenlijk niet? Ik ben al zo lang actief in de branche dat ik wel het één en ander heb gezien, en ik heb ook veel vertrouwen in hoe ik werk. Dus ik was gewoon nieuwsgierig en had zoiets van kom maar op! Als je al lang in de branche zit kan je last krijgen van tunnelvisie. Je werkt al zo lang op een bepaalde manier, en door middel van een visitatie leer je misschien toch nog nieuwe dingen of ga je anders naar zaken kijken. Het houdt je scherp.”

Was het spannend, zo’n visitatie?
“Helemaal niet! Sterker nog, het was hartstikke leuk! Sommige mensen denken misschien dat het heel streng is, of voelen zich gecontroleerd. Maar zo werkt het helemaal niet. Je vult vooraf een vragenlijst in, die wordt besproken tijdens de visitatie. De visitatie zelf duurde bij mij ongeveer vijf kwartier. Er wordt niet meegekeken met behandelingen. Het was informeel en gezellig. Van mij had het juist wel strenger gemogen.”

Hoe ging de visitatie in zijn werk?
“Na het invullen van de vragenlijst kiezen de visitatoren een aantal onderwerpen om tijdens de visitatie te bespreken. Vervolgens krijg je een rapport met hun bevindingen en een certificaat als bewijs van deelname. Ik kreeg een mooi rapport terug en vond het fijn om even te horen waar ik goed in ben, maar ook om tips te ontvangen voor verbeteringen.”

Wat zou je zeggen tegen pedicures die misschien twijfelen over een visitatie?
“Zie het als een kijkje in elkaars keuken! Je kunt veel van elkaar leren, vooral door de frisse ideeën die nieuwe pedicures vaak meebrengen. En als je twijfelt omdat je denkt dat het eng of moeilijk is, dan zeg ik: ga er gewoon voor. Het is niet bedoeld als strenge controle, maar als leerzaam moment om te kijken of je werkt zoals je zou moeten werken. Als je hier bang voor bent, vraag jezelf dan af waarom dat zo is. Je bent goed in je werk, dus waar zou je bang voor zijn?”

Meld je aan voor een visitatie en neem een kijkje in de keuken van een collega. Ga naar je persoonlijke ProVoet pagina via mijn.provoet.nl en klik op het tabblad “Visitatie”. Nadat je zelf bent gevisiteerd leg je als tegenprestatie twee visitatiebezoeken af bij andere collega-pedicures. Zo’n bezoek doe je niet alleen, maar samen met een andere collega. Ter voorbereiding op het afleggen van een visitatiebezoek, volg je een (gratis) e-learning. Daarin wordt uitgelegd hoe het visiteren in zijn werk gaat en wat er van je verwacht wordt als visitator.