28 februari 2025

Waarom jij mee wil doen aan een kwaliteitsvisitatie

In 2023 startte ProVoet met een pilot voor kwaliteitsvisitaties. Inmiddels zijn we zover dat alle leden de mogelijkheid hebben om gevisiteerd te worden én zelf te visiteren. Toch merken we dat veel pedicures niet precies weten wat een visitatie inhoudt. Daarom besteden we de komende tijd regelmatig extra aandacht aan dit onderwerp. We spraken drie pedicures die deelnamen aan de pilot en gevisiteerd werden, en interviewden ook een pedicure die zelf al visitaties heeft uitgevoerd. Door het delen van hun ervaringen willen wij duidelijk maken wat een visitatie is en hoe het werkt. En hopelijk raakt iedereen enthousiast om mee te doen, want wie wil er nu niet eens een kijkje nemen in de keuken van een collega?

Eind vorig jaar lazen jullie al de ervaringen van medisch pedicure Nynke Kooistra en pedicure Mirjam Ouderling. Deze keer is Ingrid van Deursen, medisch pedicure in Etten-Leur aan het woord. Ze heeft jarenlange ervaring en een grote passie voor het vak. Na de basisopleiding heeft Ingrid zich verder gespecialiseerd en is ze een allround medisch pedicure.

Waarom heb je meegedaan aan de pilot visitaties?
“Ik ben al jarenlang actief betrokken bij ProVoet, onder andere als regiogids en poulelid. Kwaliteit is een onderwerp dat mij aan het hart gaat. Het is voor onze branche belangrijk dat er een goede, constante kwaliteit wordt geleverd en dat deze op peil wordt gehouden. Voor mij een goede reden om mee te werken aan deze pilot.”

Vond je het spannend, om als visitator op pad te gaan?
“Helemaal niet! Het is altijd leuk om een kijkje in een andere praktijk te krijgen. De visitatie voer je samen met een collega pedicure uit. Van tevoren volg je een e-learning waarin je duidelijk instructie krijgt. Mijn ervaring is dat de visitaties zelf informele en hele gezellige gesprekken zijn, waar ik zelf ook nog nieuwe inzichten heb gekregen. Ik vond het leuk en ontzettend leerzaam!”

Hoe ging de visitatie in zijn werk?
“Belangrijk om te weten is dat je niet visiteert in je directe omgeving, maar in een andere regio. De kans is daardoor minder groot dat je elkaar al kent. De pedicure die gevisiteerd wordt vult een vragenlijst in. Dit helpt je als visitator om inzicht te krijgen in hun praktijk en werkwijze. Vervolgens plannen we een afspraak. Samen met je collega visitator kies je een aantal onderwerpen uit om tijdens de visitatie te bespreken. De sfeer tijdens zo'n bezoek is ontspannen en collegiaal. We kijken hoe de praktijk is ingericht, bespreken werkprocessen en geven opbouwende feedback.

Na de visitatie schrijf je een rapport met je bevindingen, deze gaat naar de pedicure toe. Het is aan de pedicure zelf wat zij vervolgens met de aanbevelingen in dit rapport doet.

Wat ik belangrijk vind om te benadrukken, is dat een visitatie geen examen is. Het gaat er niet om of je iets fout doet, maar om samen te kijken naar verbeterpunten en successen. Soms zie je dat pedicures onzeker zijn over een visitatie, maar na afloop juist erg enthousiast zijn. Ze krijgen bevestiging dat ze goed bezig zijn en praktische tips waar ze direct mee aan de slag kunnen.”

Wat zou je zeggen tegen pedicures die misschien twijfelen over een visitatie?
“Doe mee! Het is echt ontzettend leuk, je neemt een kijkje in elkaars keuken en leert van elkaar. Het is absoluut niet moeilijk, eng of ingewikkeld. Ga ervoor! Je hoeft je niet op te stellen als een strenge visitator, maar je bezoekt een collega en wisselt ervaringen uit.”

Word ook visitator!
Meld je aan voor een visitatie en neem een kijkje in de keuken van een collega. Ga naar je persoonlijke ProVoet pagina en klik op het tabblad “Visitatie”. Nadat je zelf bent gevisiteerd leg je als tegenprestatie twee visitatiebezoeken af bij andere collega-pedicures. Zo’n bezoek doe je niet alleen, maar samen met een andere collega. Ter voorbereiding op het afleggen van een visitatiebezoek, volg je een (gratis) e-learning. Daarin wordt uitgelegd hoe het visiteren in zijn werk gaat en wat er van je verwacht wordt als visitator.