Zijn dit inderdaad insectenbeten?

Vraag

Een nieuwe klant kwam in mijn praktijk met de vraag wat de plekjes zijn onder haar voet en op haar been. Ze heeft een medische geschiedenis, maar de artsen lijken er niet uit te komen. Ze heeft de informatie iets ingekort, vanaf 2004 kreeg ze telkens dezelfde conclusie. (insectenbeet) 1x week een reumatoloog ervan af. Alle conclusies zijn getrokken door medewerkers van het Boven IJ ziekenhuis en VU. Graag jullie advies.

Mevrouw is van Surinaamse afkomst, haar geboortedatum is 21-11-1974. Medicijngebruik: Nifedipine (Raynaud) en Diclofenac (reumapijn). Diagnose: Raynaud/CREST/vermoeden van Sclerodermie/MCTD 1998 - 1ste plek ontwikkeld zich op rechterenkel. Conclusie huisarts: beet door insect. 2004 - ziekte van Raynaud aan voeten en vingers 2007 - ontwikkelen van teleangiectasien icm Raynaud wordt conclusie CREST gesteld. Tevens wordt vanaf dien door bloedonderzoeken vastgesteld dat ik mogelijk Sclerodermie aan het ontwikkelen ben. Hoe de ziekte zich zal gaan ontwikkelen, is niet te zeggen. Daarom ben ik tot heden onder drie maandelijkse controle bij de reumatoloog en jaarlijks bij een reumatoloog met de specialisatie Sclerodermie. 2012 - reumatoloog plekken op de huid zijn waarschijnlijk Morfea (lokale sclerodermie). Hij stuurt mij door naar de dermatoloog 21-11-2012 - dermatoloog ontkent Morfea. Ook hij begint weer over insectenbeten.

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Fijn dat je een uitgebreide anamnese en foto’s hebt meegestuurd, hierdoor is betere beeldvorming mogelijk. Jouw cliënt is gediagnosticeerd met CREST waar Raynaud en Sclerodermie ondervallen. Deze reumatische aandoeningen kunnen leiden tot afwijkingen aan huid en nagels. De plekken op het onderbeen/enkel kunnen inderdaad insectenbeten zijn. Bij personen met een donkere huidskleur kunnen beten van bijvoorbeeld muskieten flinke littekens achterlaten. Deze diagnose is door meerdere specialisten vastgesteld.

Kenmerkend bij Morphea is een lila rand (lilac ring) om de plaque heen. De plek plantair lijkt er anders uit te zien dan de plekken op het onderbeen/enkel. Deze plek lijkt meer op een moedervlek en om hier een duidelijke diagnose over te verkrijgen is het zinvol dat mevrouw hier de (huis)arts naar laat kijken.

De nagels van de vingers vertonen geen lunula maar zijn voor meer dan 2/3 wit van kleur. Dit zouden Terry’s nails kunnen zijn, een aandoening van de nagels die o.a. bij reumatische aandoeningen kan voorkomen.

Gezien het bovenstaande vallen de voeten van deze cliënt onder de zogenoemde risicovoeten en zal een behandeling plaats kunnen vinden bij de pedicure met de aantekening Reumatische Voet of de medisch pedicure. Voorafgaand aan de behandeling zal een gericht voetonderzoek en screening moeten plaatsvinden.