Overslaan en naar de inhoud gaan

AVG

AVG

Miniatuurvoorbeeld

Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie.

 

 

Wat is het doel van de AVG?

Het doel van de verordening is vooral een nog betere bescherming van persoonsgegevens te verzekeren en het vrije verkeer van persoonsgegevens binnen de Europese Unie te waarborgen. Het recht van de betrokkene wordt in de verordening op hoog niveau beschermd.

Wat moet je doen?

Alles wat je binnen de AVG-wet geregeld moet hebben is onder te verdelen in vier hoofdgebieden. Hieronder staan een paar voorbeelden.

  • Juridisch: je bent verplicht om zaken juridisch vast te leggen. Van geheimhoudingsverklaringen, een officiële privacy policy tot aan contracten met je drukkerij en IT-partner.
  • ICT: zijn software- en virusscanners altijd up-to-date? Zijn er (veilige) back-ups om de persoonsgegevens te beschermen tegen verlies of ransomware? En is jouw cloud-oplossing wel Europees? Dit en meer moet je nagaan en goed regelen!
  • Organisatie-procedures: ook intern moet er van alles vastgelegd zijn. Heb je een procedure omtrent de gegevens van (oud-?)cliënten? Ligt er vast wie waar toegang toe heeft? En weet je wat moet doen als er een usb-stick met persoonsgegevens kwijt is?
  • Opleiding: eventuele medewerkers moeten geïnformeerd c.q. opgeleid worden omtrent de wetgeving. Wat mogen zij wel en wat niet? Maar bovenal ook: wie wordt hier verantwoordelijk voor en zorgt dat het ook bij nieuwe medewerkers gewaarborgd wordt.

Hoe kun je je praktijk AVG-proof maken?

  • De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een kosteloos tienstappen plan beschikbaar op de website  ter voorbereiding op de AVG.
  • Op internet zijn allerlei voorbeelden beschikbaar van zaken die je voor de AVG moet hebben.
  • Je kunt een jurist of andere deskundige inhuren.
  • Je kunt de AVG tool bij ProVoet bestellen. De AVG tool is ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf door de Stichting AVG. Het is een online tool, waarmee je er via vijftien onderwerpen voor zorgt dat je praktijkvoering AVG-proof is. Aan de hand van duidelijke instructies en uitleg pas je de ICT, de organisatie, de communicatie en alle juridische zaken als contracten aan de nieuwe eisen aan. Met het programma zie je geen onderdelen van de wettelijke verplichting over het hoofd. Kosten voor gebruik van de AVG tool bedragen € 29,50. De AVG tool is beschikbaar via onze webshop. Na aanschaf van de tool in onze webshop, ontvang je binnen vijf werkdagen de code waarmee je in kunt loggen. De tool kun je daarna gebruikten tot 30 september 2020.

Speciaal aanbod om AVG-programma te blijven gebruiken

*** DIT AANBOD IS NIET LANGER GELDIG ***

ProVoet heeft voor haar leden een afspraak gemaakt, zodat je (na het eerste jaar) voor een laag tarief het online AVG-programma kunt blijven gebruiken. Zo kun je met weinig inspanning aan de privacywetgeving blijven voldoen. Voor een gereduceerd verlengingstarief kun je straks de speciale online module met een jaar verlengen.

Om pedicures te helpen relatief eenvoudig aan de wet te voldoen, heeft ProVoet in 2018 een overeenkomst voor een jaar gesloten met de Stichting AVG voor Verenigingen. Leden konden een jaar lang gebruikmaken van het speciaal voor verenigingen ontwikkelde online AVG-programma. De bestaande vouchers blijven tot 30 september 2019 geldig.

Verleng op tijd!

Het voordeel daarvan is dat alle ingevulde gegevens behouden blijven. Alle voorbeelden en teksten blijven beschikbaar. Bij veranderingen in wet- of regelgeving word je direct geïnformeerd en wordt het programma aangepast. Bovendien staat in het systeem vier keer per jaar een nieuwe AVG-verklaring klaar, zodat je altijd een recente verklaring kunt overleggen als daarnaar wordt gevraagd.

Wie niet verlengt, kan na 30 september 2019 het programma niet gebruiken. Dat betekent wel dat alle ingevoerde gegevens zullen worden gewist, zoals de AVG dat vraagt. Je zult dan zelf moeten aantonen dat je voldoet aan de AVG.

Hoe verlengen?

In de webshop kun je een verlengingsmodule aanschaffen. Daarmee verleng je vanaf 30 september 2019 het AVG-programma met een jaar tot 30 september 2020. (Dit geldt voor leden die eerder al een voucher-code aangeschaft hebben.)