Overslaan en naar de inhoud gaan

AVG

avg

Sinds 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie.

 

 

Wat is het doel van de AVG?

Het doel van de verordening is vooral een nog betere bescherming van persoonsgegevens te verzekeren en het vrije verkeer van persoonsgegevens binnen de Europese Unie te waarborgen. Het recht van de betrokkene wordt in de verordening op hoog niveau beschermd.

Wat moet je doen?

Alles wat je binnen de AVG-wet geregeld moet hebben is onder te verdelen in vier hoofdgebieden. Hieronder staan een paar voorbeelden.

  • Juridisch: je bent verplicht om zaken juridisch vast te leggen. Van geheimhoudingsverklaringen, een officiële privacy policy tot aan contracten met je drukkerij en IT-partner.
  • ICT: zijn software- en virusscanners altijd up-to-date? Zijn er (veilige) back-ups om de persoonsgegevens te beschermen tegen verlies of ransomware? En is jouw cloud-oplossing wel Europees? Dit en meer moet je nagaan en goed regelen!
  • Organisatie-procedures: ook intern moet er van alles vastgelegd zijn. Heb je een procedure omtrent de gegevens van (oud-?)cliënten? Ligt er vast wie waar toegang toe heeft? En weet je wat moet doen als er een usb-stick met persoonsgegevens kwijt is?
  • Opleiding: eventuele medewerkers moeten geïnformeerd c.q. opgeleid worden omtrent de wetgeving. Wat mogen zij wel en wat niet? Maar bovenal ook: wie wordt hier verantwoordelijk voor en zorgt dat het ook bij nieuwe medewerkers gewaarborgd wordt.

Hoe kun je je praktijk AVG-proof maken?

  • De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een kosteloos tienstappen plan beschikbaar op de website  ter voorbereiding op de AVG.
  • Op internet zijn allerlei voorbeelden beschikbaar van zaken die je voor de AVG moet hebben.
  • Je kunt een jurist of andere deskundige inhuren.
  • Je kunt de AVG tool gebruiken die je in de webshop van ProVoet kon bestellen. Deze AVG tool is ontwikkeld voor het midden- en kleinbedrijf door de Stichting AVG. Het is een online tool, waarmee je er via vijftien onderwerpen voor zorgt dat je praktijkvoering AVG-proof is. Aan de hand van duidelijke instructies en uitleg pas je de ICT, de organisatie, de communicatie en alle juridische zaken als contracten aan de nieuwe eisen aan. Met het programma zie je geen onderdelen van de wettelijke verplichting over het hoofd.

    Let op: Het is momenteel niet meer mogelijk om een vouchercode te kopen voor de AVG tool. Huidige gebruikers kunnen de tool tot 30 september 2022 gebruiken. Actuele gebruikers kunnen telkens in de webshop een verlenging van een jaar aanschaffen. 

Jaarlijks verlengingsaanbod voor actuele AVG-toolgebruikers

ProVoet maakt voor haar leden die op dit moment de AVG-tool gebruiken jaarlijks een afspraak om voor een laag tarief  het gebruik van het online AVG-programma met een jaar te kunnen verlengen. Met weinig inspanning kun je zo aan de privacywetgeving blijven voldoen. 

Belangrijk
De vervaldatum is telkens op 30 september. Ruim voor die tijd ontvangen actuele AVG-toolgebruikers een mail met informatie en uitleg hoe ze, indien gewenst, het gebruik met een jaar kunnen verlengen. Maak je geen gebruik van het gemailde aanbod vóór 30 september dan kun je na 30 september het programma niet meer gebruiken.

Hoe verlengen?
De instructies voor het verlengen ontvangen actuele gebruikers uiterlijk begin augustus per mail. In de webshop kunnen ze vervolgens de verlengingsmodule aanschaffen. Daarmee verleng je het AVG-programma tot 30 september van het volgende jaar. Een jaar verlengen kostte in 2021 € 19,50 (excl. btw). 

Het voordeel van verlengen is dat alle ingevulde gegevens behouden blijven. Alle voorbeelden en teksten blijven beschikbaar. Bij veranderingen in wet- of regelgeving word je direct geïnformeerd en wordt het programma aangepast. Bovendien staat in het systeem vier keer per jaar een nieuwe AVG-verklaring klaar, zodat je altijd een recente verklaring kunt overleggen als daarnaar gevraagd wordt.