Overslaan en naar de inhoud gaan

Stroomwijzer opleidingen voetverzorging

De stroomwijzer brengt de diverse doorstroommogelijkheden van een (potentiële) pedicure in beeld. Dit gaat over de bestaande opleidingen in de voetverzorgingsbranche tot aan de opleiding Podotherapie.

Wat zijn de verschillen tussen een mbodiploma en een branchediploma?

Vakinhoudelijk zijn deze twee diploma’s gelijkwaardig. Alleen de Mbo-opleiding biedt naast de vakinhoudelijke lessen ook algemene vakken zoals Nederlands, wiskunde/rekenen en een moderne vreemde taal én je moet verplicht stage lopen. 

Podotherapie

Podotherapie is een Hbo-opleiding (niveau 5). Om te worden toegelaten tot een Hbo-opleiding moet iemand in het bezit zijn van een havo-, vwo- of Mbo-diploma (niveau 4). De toegang tot Hbo Podotherapie is niet vanzelfsprekend met een branchediploma Medisch pedicure. Dit heeft te maken met de eisen die het Hbo-niveau stelt aan de algemene vakken (Nederlands, een moderne vreemde taal en rekenen/wiskunde).

Een leerling met een Mbo-diploma medisch pedicure kan direct doorstromen. Met een branchediploma Medisch pedicure voldoe je niet aan de vooropleidingseisen. Ben je aan het begin van het studiejaar (waarin je met de opleiding wilt beginnen) 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek. Elke hogeschool richt het toelatingsonderzoek naar eigen inzicht in; hierover zijn geen landelijke afspraken of richtlijnen. Als het toelatingsonderzoek succesvol afgerond wordt, kun je alsnog starten met de Hbo-studie.

Voor een pedicure die haar competenties wil verzilveren na jarenlange ervaring en geen verdere ambities heeft richting podotherapie, is het branchediploma een goede optie.  Mocht een medisch pedicure met een branchediploma alsnog besluiten podotherapeut te willen worden, dan moet je de toelatingstoets doen (ervan uitgaande dat je ouder bent dan 21 jaar). Dat brengt wel een risico met zich mee; als je namelijk de toets niet haalt, kun je bij geen enkele hogeschool in Nederland nog terecht voor de opleiding Podotherapie. 

Doorstroommogelijkheden

•    Mbo pedicure: geeft wettelijk recht op doorstroom naar Mbo-diploma Medisch Pedicure
•    Branchediploma Pedicure: doorstroom mogelijk naar branchediploma Medisch Pedicure
•    Mbo medisch pedicure geeft wettelijk recht op doorstroom naar onder meer een Hbo opleiding Podotherapie
•    Branchediploma medisch pedicure: doorstroom is afhankelijk van voorkennis. Ouder dan 21 jaar. Intakegesprek voor opleiding podotherapie.
 

Miniatuurvoorbeeld

 

Toelichting op het stroomschema

 • Geen relevante voorkennis
  Een leerling zonder relevante voorkennis kan starten met een opleiding voor het Branchediploma Pedicure (BD Pedicure). Na afronding van deze opleiding is doorstroming mogelijk naar de opleiding voor het Branchediploma Medisch Pedicure (BD Medisch Pedicure). 
  Doorstroom van het BD Medisch Pedicure naar de opleiding Podotherapie is niet mogelijk. 
   
 • Niet erkend pedicure diploma 
  Een leerling met een niet erkend pedicurediploma kan op basis van een EVC-traject (Erkenning Eerder Verworven Competenties) aantonen op een voldoende niveau te functioneren om in aanmerking te komen voor een Mbo Pedicure en/of BD Pedicure. Daarna kan, afhankelijk van de vooropleiding, doorgestroomd worden naar Mbo Medisch Pedicure en/of het BD Medisch Pedicure. 
   
 • Verzilvering ervaring 
  Pedicures met een BD Pedicure of met een Mbo Pedicure (niveau 3) kunnen op basis van opgedane ervaring via een EVC-traject kiezen voor vrijstellingen bij de vervolgstudie medisch pedicure.  
   
 • Voldoende relevante voorkennis 
  Voldoende relevante voorkennis betekent dat een leerling in het bezit is van een diploma vmbo theoretische leerweg, gemengde leerweg of kadergerichte leerweg. Deze leerlingen kunnen direct instromen in de opleiding pedicure (niveau 3). Indien zij daar de voorkeur aangeven, kunnen ze ook starten met een opleiding BD Pedicure.
  Leerlingen met een diploma vmbo theoretische leerweg kunnen ook direct starten met de opleiding Medisch Pedicure (daarin zit dan automatisch niveau 3 – pedicure in verwerkt). Leerlingen met een mbo niveau 4 diploma, havo of vwo diploma kunnen rechtstreeks instromen in de opleiding Hbo Podotherapie.