Overslaan en naar de inhoud gaan

FAQ - Lockdown - vanaf 19 december 2021

De hieronder veel voorkomende vragen hebben betrekking op het coronavirus en de gevolgen hiervan voor de pedicure en medisch pedicure, tijdens de lockdown gestart op 19 december 2021.

De branche zit op slot, toch zijn veel pedicurebehandelingen wél mogelijk. Hoe zit dit nu?

De persconferentie van zaterdag 18 december 2021 heeft een volledige sluiting voor niet-medische contactberoepen tot gevolg, geldig tot 14 januari 2022. Behandelingen vanuit de Wkkgz mogen wél plaatsvinden.

Publicatie uit de Staatscourant laat hierover het volgende zien: 'van het verbod zijn uitgezonderd contactberoepen ten behoeve van zorg van een zorgaanbieder als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg'. Op deze webpagina van de Rijksoverheid wordt bovendien gesteld dat pedicures medisch noodzakelijke behandelingen mogen uitvoeren. Deze pedicurebehandelingen vallen uiteraard (ook) onder de Wkkgz.

Door het verlenen van voetzorg nemen wij onze verantwoordelijkheid en ontlasten we de eerste- en tweedelijnszorg.
Lees hier verder en download de handhavingsverklaring

Ik vind het nog steeds onduidelijk, wat mag nou wel en wat niet?

Behandelen vanuit de Wkkgz gaat verder dan 'medisch noodzakelijke voetzorg' alleen. Maar let op: behandelingen gericht op uiterlijke verzorging en wellness, zoals bijvoorbeeld het gebruik van gel- en/of nagellak, massage, scrub en/of voetmaskers, vallen niet onder de Wkkgz. Deze handelingen zijn gedurende de lockdown niet toegestaan. Ondanks dat het pedicureberoep strikt juridisch gezien geen medisch beroep is verlenen wij wel medische (voet)zorg! En daar gaat het nu om, tijdens deze harde lockdown. Houd dat dus in je achterhoofd als je jezelf nu afvraagt: mag ik deze cliënt wel of niet behandelen? 

Klik hier voor een helder overzicht: wat mag wel en wat niet?

 

Kan ik een handhavingsverklaring gebruiken bij mogelijke controle?
Ik heb toch een boete gekregen tijdens een controle

Meld je zo snel mogelijk bij de ProVoet ledenservice. Indien je hebt gehandeld volgens de nu geldende regels, nemen wij contact op met de gemeente / boa in kwestie. 

Kom ik in aanmerking voor een financiële coronasteun?

De coronacrisis raakt veel ondernemers hard. Het afgelopen jaar maakte de overheid daarom geld vrij voor bedrijven die veel omzet misliepen door coronamaatregelen. Ondernemers die in Q4 2021 en Q1 2022 minimaal 20% omzetverlies verwachten kunnen opnieuw de TVL aanvragen. De TOZO bestaat niet meer, maar als alternatief zijn de voorwaarden voor een BBZ-uitkering tijdelijk soepeler. Check ook altijd je gemeente en provincie voor regionale coronasteun.

Ga naar het overzicht coronasteun 

Op 21 december 2021 verruimde het kabinet het economisch steunpakket voor het vierde kwartaal van 2021 om werkenden en ondernemers extra ondersteuning en zekerheid te bieden.

bekijk de extra ondersteuning