Hoe kan ik me indekken tegen klanten die liegen over een chronische aandoening?

Vraag

Ik ben basispedicure en nu ben ik er achter gekomen dat sommige cliënten liegen als ik bij de anamnese vraag of ze diabetisch zijn. Het blijkt dat ze bij een aanbeveling aan elkaar doorgeven dat ze moeten liegen, omdat ik anders niet kom. Hoe kan ik mij daarvoor indekken, want ik mag deze cliënten dus niet behandelen.

Antwoord

Als een nieuwe cliënt een afspraak met jou maakt (al dan niet telefonisch) dien je inderdaad altijd te vragen of deze cliënt diabetes, reuma of een andere risicovoet heeft. Als pedicure zonder specialisaties is het beter om deze doelgroep door te verwijzen naar een collega met de aantekening DV en/of RV of een medisch pedicure. Het is natuurlijk vervelend als cliënten hierover liegen tegen jou aan de telefoon en je er tijdens het afnemen van de anamnese achter komt dat de cliënt wel degelijk DM, reuma of een andere risicovoet heeft. Je vraagt hoe je hiervoor kunt indekken? Dat is moeilijk te beantwoorden aangezien we als pedicure geen controle hebben over de dingen die cliënten tegen ons vertellen. 

Wat je wel kunt doen is heel duidelijk zijn in jouw vraagstelling. Als de nieuwe cliënt contact met jou opneemt om een afspraak te maken, dan dien je heel expliciet aan te geven dat je geen aantekening DM en/of reuma hebt en dat je derhalve de voeten van deze personen niet wilt behandelen. Als uitleg kun je hierbij meegeven dat dergelijke aandoeningen kunnen leiden tot complicaties aan de voeten en dat het van belang is dat de pedicurebehandeling plaatsvindt door een pedicure met aantekening of een medisch pedicure. Zowel de pedicure met aantekening als de medisch pedicure is speciaal opgeleid om de voeten van personen met DM en/of reuma te behandelen. De medisch pedicure is daarnaast specifiek opgeleid om alle andere risicovoeten (zoals vaatlijden, neurologische aandoeningen en kanker) te behandelen. Als blijkt dat de cliënt tijdens het telefoongesprek niet de waarheid heeft verteld en jij er tijdens de anamnese achter komt dat er wel sprake is van DM (of andere risicovoet), dan kun je het beste direct stoppen met de anamnese en geen behandeling uitvoeren. Je legt de cliënt nogmaals uit dat je niet de juiste opleidingen hebt genoten om deze voeten te behandelen en dat je het risico niet wilt nemen dat er complicaties aanwezig zijn die je niet opmerkt.

Het is wel te adviseren om de cliënt een bedrag te laten betalen. Je hebt immers tijd voor deze cliënt vrijgemaakt en een afspraak ingepland in jouw agenda. Dat er geen behandeling kan worden uitgevoerd is niet jouw schuld, je bent immers duidelijk geweest naar de cliënt toe tijdens het maken van de afspraak. Hoe groot het bedrag is dat je de cliënt laat betalen, is uiteraard aan jou. Door de cliënt te laten betalen word je serieus genomen als ondernemer en zal deze cliënt niet meer met anderen bespreken dat ze bij jou terecht kunnen voor een behandeling ondanks dat ze een risicovoet hebben. Duidelijkheid in communicatie is belangrijk, zowel voor jezelf als voor jouw cliënten.