Mag je waterstofperoxide gebruiken bij de verzorging van een wond van een persoon met DM?

Vraag

Een vraag over een cliënt met een wond. Deze cliënt is een diabeet. Hoe ga je de wond behandelen? Ik heb nu twee cliënten die worden behandeld in het ziekenhuis en de wonden worden uitgespoeld met waterstofperoxide en Betadinezalf. Ik heb geleerd dat dit niet mag? Graag uw advies.

Antwoord

Als een persoon met diabetes mellitus een wond heeft die niet wil genezen dan is er sprake van een ulcus. De behandeling van een ulcus ligt conform de Zorgmodule thuis bij een podotherapeut of bij een wondverpleegkundige. Eén en ander is afhankelijk van de locatie van het ulcus en de genezinstendens.

Wondzorg is een specialisatie en hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende methoden. In de module Diabetes Mellitus van de opleiding Risicovoet wordt aangegeven dat het behandelen van een ulcus buiten de expertise van een medisch pedicure ligt. Alleen in situaties waarbij de medisch pedicure in een verlengde armconstructie werkt zou zij eventueel bij aangetoonde deskundigheid, in opdracht van en in overleg met de behandelend arts, een ulcus mogen behandelen. De behandelend arts is bepalend voor de wijze van wondbehandeling.

In de Richtlijnen behandeling van de voeten van personen met Diabetes Mellitus wordt beschreven dat waterstofperoxide niet mag worden gebruikt bij personen met diabetes. Hiermee wordt met name bedoeld het schoonmaken van de nagelomgeving. Waterstofperoxide is een vrij agressief product en derhalve af te raden bij risicovoeten.

In bovengenoemde Richtlijnen wordt eveneens aangegeven dat een kleurloze desinfectans de voorkeur heeft. Dit heeft te maken het povidon-iodine gehalte bij een gekleurde desinfectans. Bij langdurig gebruik kan dit leiden tot complicaties bij personen met schildklierproblemen. De Richtlijnen beschrijven niet dat je nooit een gekleurde desinfectans mag gebruiken, er wordt aangegeven dat een kleurloze desinfectans de voorkeur heeft omdat niet altijd bekend is of jouw cliënt mogelijk schildklierproblemen heeft.

Dat de behandelend wondverpleegkundige van uw cliënten bovengenoemde producten wel gebruikt tijdens de wondbehandeling is een keuze van het ziekenhuis en daar zal zorgvuldig over zijn nagedacht. Waterstofperoxide zal de wond goed schoonmaken en dat zal in deze situatie noodzakelijk zijn.

Om op jouw vraag terug te komen; binnen onze branche wordt waterstofperoxide afgeraden om te gebruiken. Dat sluit niet uit dat binnen de wondverpleging het wel eens kan voorkomen dat men een dergelijk product gebruikt.