Hoe haal ik bij deze cliënt met vaatvernauwing het eelt pijnloos weg?

Vraag

Een van mijn klanten heeft erge vaatvernauwing. Zij is daar vorig jaar aan geholpen omdat haar halsslagader niet goed functioneerde. Nu krijgt zij via een slagader in haar nek al het bloed toegevoerd. Zij heeft misschien wel door haar verslechterde bloedtoevoer, erg veel eelt op haar voeten. Ik kan het eelt niet weghalen met de freesmachine omdat zij dan na de behandeling veel pijn heeft. Ik ben toen het teveel aan eelt heel voorzichtig gaan wegsnijden. Dat ging in het begin goed, maar nu heeft zij daar ook pijn aan als ik haar behandeld heb. Ik denk dat de vaten in haar voeten zo slecht zijn dat zij daar weinig aan kan hebben. Mijn vraag is hoe ik haar het beste kan behandelen? Op de bijgevoegde foto ziet u niet haar voeten, maar zij heeft op dezelfde plekken eelt en ook ruitertenen. Bij mevrouw is ligt teen 2 naast de halux ook nog boven de halux en teen 3.

Miniatuurvoorbeeld

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Om een duidelijk antwoord te kunnen geven op jouw vraag is er eigenlijk meer achterliggende informatie nodig. Heeft jouw cliënt DM? Is er sprake van neuropathie? Wat is de leeftijd van jouw cliënt? Draagt mevrouw adequaat schoeisel? Draagt mevrouw correctiezolen? Wat is de stand van de voet? De foto die je hebt meegestuurd is niet van jouw cliënt. Ondanks dat het eelt -zoals je aangeeft- zich op dezelfde lokaties bevindt, kan deze foto niet worden gebruikt om de casus goed te beoordelen. Het gaat immers om andere voeten.
Angiopatische complicaties uiten zich door een atrofische huid, brokkelige nagels, gele verkleuring aan het distale uiteinde van de nagels, droge huid, het ontbreken van beharing op onderbenen en voetrug. Uit jouw omschrijving maken we op dat er sprake is van een hallux abducto valgus. Als gevolg van de absducernede hallux wordt de digiti 2 opzij geduwd en deze situatie heeft de digiti zich tot een ruiterteen geformeerd. In een dergelijke situatie is het uitermate belangrijk dat de cliënt adequaat schoeisel draagt. Druk en wrijving veroorzaakt door verkeerd schoeisel is een grote boosdoener voor het ontstaan van eelt. Jouw cliënt heeft na de behandeling pijn aan de voeten ongeacht of het eelt handmatig of machinaal is verwijderd. Bij verwijdering van alleen het pathologisch eelt waarbij een stukje fysiologisch eelt zou laten zitten, zouden er in principe geen pijnklachten moeten ontstaan. Het feit dat de cliënt deze wel heeft, duidt op een andere oorzaak. Mogelijk is de huid dermate dun, dat iedere verwijdering van eelt al tot een pijnlijk gevoel kan leiden. Oudere personen kunnen dit als vervelend ervaren. Je dient er ook rekening mee te houden dat als gevolg van vaatproblemen de zuurstofvoorziening in de buitenste huidlagen (sterk) vermindert. Het vetpolster zal geleidelijk aan verdwijnen. Dit is een gevolg van het ouder worden en wordt verergerd als gevolg van het vaatlijden. Hierdoor loopt iemand als het ware op botjes (kopjes van de middenvoetsbeentjes).
Het is belangrijk om eerst naar de oorzaak te kijken waardoor het eelt is ontstaan. Kijk je hierbij vooral naar de schoenen en eventuele correctiezolen. Tijdens de behandeling kun je het best slechts een klein laagje eelt verwijderen. Zolang het resterende eelt niet voor complicaties zorgt, is dit voor jouw cliënt waarschijnlijk prettiger. Je moet ook niet uit het oog verliezen dat het niet aan jouw behandeling hoeft te liggen. Het kan ook zo zijn dat jouw cliënt heel gevoelig is en iedere aanraking er een te veel kan zijn. Door het verwijderen van het eelt is haar huid dan extra gevoelig. Indien mogelijk kan je mevrouw adviseren om de eeltplekken dagelijks in te smeren met een voor haar huid geschikte crème of emulsie. De Richtlijnen dienen hierbij gevolgd te worden.