Wat kan ik gebruiken bij desinfectie van de huid bij risicopatienten?

Vraag

Vorige week heb ik een diabeet oa geadviseerd om een merk kleurloze desinfectans te gebruiken bij een ingroeiende nagel. Mevrouw kwam terug met het verhaal dat Merk x uit de handel is genomen.

Inmiddels heb ik dit gecheckt en kwam ik er achter dat deze desinfectans sinds een tijdje niet meer verkocht wordt. Welk product mag /moet ik nu aan diabeten adviseren om te gebruiken? Graag jullie advies.
 

Antwoord

van het Bedrijfshandboek van de pedicure en medisch pedicure en de Richtlijnen voor de voeten van personen met Diabetes Mellitus beschrijven welke desinfectiemiddelen voor de huid u mag gebruiken. Als u deze branche/wettelijke adviezen volgt dan gebruikt u altijd de juiste producten. 

“Desinfectiemiddelen die mogen worden gebruikt op een blijvende intacte huid (huid die na desinfectie niet geopend of doorboord zal worden) en voor apparatuur, instrumenten en oppervlakken vallen onder de Biocidewet. Goedgekeurde desinfectiemiddelen voor gebruik op blijvende intacte huid zijn te vinden op de website van het CTGB onder het kopje ‘toelatingen’. Middelen die door het CTGB zijn toegestaan en zijn goedgekeurd hebben een code op de verpakking. Dit kunnen de volgende codes zijn: Een N-code (4 tot 5 cijfers gevolgd door -N, bijvoorbeeld: 12345 N)

Een NL-code (NL- gevolgd door 7 of 11 cijfers) Een EU- of SA- code (EU-/SA- gevolgd door 7 cijfers)

Desinfectiemiddelen die worden gebruikt op een niet-intacte huid (huid die na desinfectie geopend of doorboord zal worden) (wondinfectie) vallen onder de Geneesmiddelenwet. Daarom moeten deze desinfectiemiddelen, anders dan desinfectiemiddelen voor de blijvende intacte huid, een RVG-nummer hebben.”

In de Richtlijnen voor de behandeling van de voeten van personen met Diabetes Mellitus is beschreven dat u gebruik dient te maken van een wonddesinfectiemiddel met een RVG-nummer.
Voor personen met risicovoeten zoals Diabetes Mellitus maakt u gebruik van een kleurloze desinfectans.

Het dagelijks druppelen van een ingroeiende nagel/pseudo unguis incarnatus met een kleurloze desinfectans kan inderdaad effectief zijn. Mocht er sprake zijn van verdere complicaties waardoor u te maken krijgt met een ingegroeide nagel/unguis incarnatus dan kan er mogelijk sprake zijn van een ulcus en dient u de patiënt door te verwijzen naar de huisarts voor wondbehandeling.