Wat te doen aan de ontstoken nagelwallen van een cliënt met ver gevorderde ALS?

Vraag

Ik heb een cliënt met ver gevorderde ALS, de nagelwallen van zowel zijn handen als zijn voeten zijn steeds ontstoken en zitten vol opgedroogd bloed en pus. Van de huisarts krijgt hij miconazol crème. Ik knip de nagels, frees verder niet omdat de huid heel erg kwetsbaar is. Ondanks dat hij alleen nog maar met zijn wenkbrauwen kan bewegen, voelt hij alles heel goed en heeft hij er erg veel pijn aan. Zijn jullie hiermee bekend? Ik laat de verpleging de wondjes nu 2x per dag goed schoon spoelen met water, dit doen ze met zo’n grote spuit en een bak er onder om het water op te vangen. De voeten en handen zijn helemaal krom getrokken en er staat veel spanning op de huid. Nu heeft hij op de rechtervoet boven op zijn wreef ook een soort schaafwond waar wondvocht uit komt (hiervoor heb ik gezegd dat de huisarts er even bij moet komen). Hebben jullie enig idee wat er aan de nagelwallen te doen is? Graag jullie advies, ik heb toestemming gekregen van deze meneer om de foto’s aan jullie te mogen laten zien om te overleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Wat fijn dat je foto’s hebt meegestuurd van voor en na de behandeling. Het is duidelijk zichtbaar dat er meerdere ontstekingen aanwezig zijn. Je beschrijft dat de huisarts een miconazol crème heeft voorgeschreven. Miconazol is tegen schimmelinfecties en doet niets tegen een ontsteking. Je zou de huisarts kunnen vragen om fucidine crème voor te schrijven. Dit is een ontstekingsremmende crème die meestal een goed effect heeft. Wat je de verpleging kunt vragen is inderdaad de nagels tweemaal daags sproeien met lauwwarm water. Het is belangrijk dat de huid daarna voorzichtig maar wel goed droog wordt gedept. Dit drogen is heel belangrijk omdat een te vochtige huid meer infectiegevoelig is. Hierna dient er een desinfecterend middel op de nagel te worden gebruikt, bij voorkeur een kleurloze desinfectans. Overdag is het verstandig om de nagels af te plakken met huidvriendelijke materialen. Eventueel kun je hier een product voor gebruiken dat niet aan de huid plakt en een beetje schokdempende werking heeft. ’s Avonds de huid laten drogen aan de lucht en de ontstoken huid rondom de nagels insmeren met een medicinale honingzalf.

Het is belangrijk om te beoordelen of de kousen en eventuele schoenen geen verhoogde druk geven op de huid en nagels. Door de stand van de voeten zal ook in de kousen druk kunnen ontstaan. Eventueel kunnen kousen/sokken binnenstebuiten worden gedragen zodat er geen druk van naden op de nagels komt.

Gezien het ziektebeeld van de patiënt is het verstandig om in overleg met de huisarts en andere disciplines een behandelplan op te stellen. De verpleging is mogelijk niet op de hoogte van de verschillende mogelijkheden die er zijn om een teen te verbinden. Je kunt hierin uitleg geven en samen bespreken welke materialen het meest geschikt zijn.