Wat voor een aandoening zien we aan de voeten van deze 65-jarige vrouw 65 jaar met medicatie voor cholesterol, bloeddruk en antistolling?

Vraag

Is de ingezette behandelwijze de juiste? Cliënt gegevens: vrouw / geb. datum 28-11-1952 medicatie vanaf sept. '15: na herseninfarct. Bloedverdunners, cholesterol en bloeddrukverlagers. Allergie: rubber Voetproblemen, vanaf mrt. 2015 in praktijk: Hallux L + R vermoedelijk mycose + harde, niet flexibele huid, loopt veel blootvoets, vermoedelijk tinea pedis, iedere 6 weken behandeling. Callus vermindert. Hallux-L pseudo incarnatus, na podofix beugel mei 2015 geen problemen meer. Apr. '17 constatering pedicure (zie foto's) Jeuk + pijn. R-plantair wondje + krabeffecten en blaasjes geleng R + plantair L . Advies: Lamisil en afspraak HA Jun'17 mw. is niet bij HA geweest. R-plantair nu ragaden. Pijn + jeuk. Bij afwikkeling ontstaan er fisuurtjes. Nu ook L-plantair fisuurtjes en blaasjes. (zie foto's) Advies: dringend HA Jul '17 inmiddels heeft mw. medicatie van HA: vaseline/fucidine/triamcinoloacetonide. Diagnose HA is hyperkeratose van binnenuit en mw. moet blijven smeren (herhaalrecept al gedaan) 1e laag = vaseline, 1/2 uur intrekken, 2e laag fusidine, 3e laag is triamcinolonacetonide Verbetering is minimaal... Wat kan ik als pedicure doen?

Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld
Miniatuurvoorbeeld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Hartelijk dank voor de door jou meegestuurde foto’s. Omdat met name de doorbroken huid op twee specifieke foto’s wat vragen opriepen, hebben er meerdere disciplines naar gekeken. Zoals je aangeeft, is jouw cliënt onder behandeling bij de huisarts. Mogelijk is hier sprake van een uiting van acrovesiculeus eczeem. De vesikels rond de plekken, de locaties en jeuk passen bij deze vermoedelijke diagnose. Echter om de juiste diagnose te laten bepalen, is het te adviseren dat uw cliënt bij de huisarts een doorverwijzing vraagt voor een dermatoloog. Deze kan een toegepast behandelplan vaststellen. De door de huisarts uitgeschreven medicatie heeft geen effect gehad en jouw cliënt kan derhalve verzoeken om te worden doorverwezen naar de volgende discipline.

Als pedicure kun je niet zo veel betekenen ten aanzien van het mogelijke eczeem. Het huidprobleem dient met medicatie te worden aangepakt. De voorgeschiedenis en de dermatologische aandoeningen maken dat de voeten van jouw cliënt thuishoren bij de risicovoeten. Het is te adviseren om jouw behandeling af te stemmen in overleg met de dermatoloog. Je kunt bijvoorbeeld regelmatig de hyperkeratose verwijderen en met name de randen glad maken. Een drukontlastende zool kan mogelijk de pijnklachten verminderen. Een zool neemt echter niet de oorzaak weg. Door samen te werken met de behandelend arts en eventueel de podotherapeut kun je het best mogelijke resultaat bereiken voor jouw cliënt.