De problemen van voor de operatie zijn terug, hoe kan ik deze cliënt helpen?

Vraag

Bijgevoegd zijn twee foto’s van een mannelijke cliënt (38 jaar) die behoorlijke voetproblemen heeft. Hij is kok, is voor de eerste keer bij mij geweest, zijn vorige pedicure is ermee opgehouden, loopt bij een podoloog, heeft zooltjes, heeft een likdoorn die twee maanden geleden operatief verwijderd is door een orthopedisch chirurg, tijdens de operatie een streptokokken bacterie opgelopen en heeft hiervoor drie weken in het ziekenhuis moeten blijven. Inmiddels is de wond genezen en mocht hij van de arts weer naar een pedicure omdat de klachten weer terug zijn: pijn, branderig gevoel.

Heeft ProVoet nog suggesties om deze klachten te verminderen? Natuurlijk zou het het mooiste zijn dat ze verdwijnen maar daarop is de kans klein, denk ik!

Miniatuurvoorbeeld

Miniatuurvoorbeeld

 

 

 

 

 

 

Antwoord

Jouw cliënt heeft wel wat meegemaakt na een relatief eenvoudige operatie. Kijkend naar de foto’s dan zien we een mooi genezen wond. Het is moeilijk te beoordelen van de foto’s of het weefsel onder de wond bindweefsel is, eelt of dat er toch wat exsudaat aanwezig is. Mogelijk zou er iets meer eelt kunnen worden verwijderd. Er lijkt sprake van een brede, platte voet type planus. Op de CM5 is hyperkeratose zichtbaar wat duidt op overmatige afwikkeling via laterale zijde. Dergelijke voettypes komen veel voor bij personen met overgewicht, maar kunnen ook voorkomen bij personen met een gezond gewicht. Jouw cliënt is al onder behandeling bij een podoloog. Beroepsmatig zal jouw cliënt schoenen met harde (kunststof/stalen) neuzen dragen. Het is zinvol om na te gaan of de door de podoloog aangemeten zolen worden gedragen in de werkschoenen. Als dat niet het geval is dan is het goed mogelijk dat de pijnklachten ontstaan doordat er de hele dag wordt gestaan op deze schoenen.

Uit jouw vraagstelling is niet op te maken of er sprake is van een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld DM. Pijn en/of een brandend gevoel in de voeten kan meerdere oorzaken hebben zoals overmatig hyperkeratose (eelt), overdruk, de stand van de voeten in combinatie met schoenen met een verkeerde leest, of een aanwezige neuropathie. Om te achterhalen waar de oorzaak ligt moeten dingen worden uitgesloten. Het lijkt mij verstandig om in eerste instantie met de podoloog contact op te nemen. Samen kun je gaan kijken wat de oorzaak van de pijnklachten is. Is de cliënt misschien gebaat bij aangepaste werkschoenen? Zijn de huidige zolen wel geschikt of aan vervanging toe? Daarnaast kun je zelf de dagelijkse schoenen en werkschoenen beoordelen. Zijn deze niet te smal? Is de leest geschikt voor de stand van de voet? Hoe is de afwikkeling van de voeten? Zijn de sokken geschikt? Een belangrijke vraag is of jouw cliënt alleen klachten heeft na een werkdag of ook als hij vrije tijds schoenen draagt. Door grondig voeten, schoenen en kousen te onderzoeken kun je mogelijk de oorzaak achterhalen.