18 oktober 2022

Grote Groningse zorggroep GHC: ‘btw is volledig van pedicure’

Naar aanleiding van de recent gewonnen btw-rechtszaak heeft zorggroep Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) een belangrijke verklaring afgegeven: “De btw, die van de Belastingdienst kan worden teruggevorderd, behoort volledig toe aan de pedicure.” GHC stelt dat hun samenwerkingstarieven in het geheel niet worden aangepast en dat medisch pedicures het volste recht hebben om de btw volledig terug te krijgen. 

GHC verwacht van de bij haar aangesloten podotherapeuten dat ook zij de uitkomst van de rechtszaak, en daarmee de medisch pedicures, hierin zullen ondersteunen. GHC is zich er volledig van bewust dat dit een rechtszaak betrof tussen ProVoet en de Belastingdienst. Iedere zorggroep of podotherapeut staat hier volledig los van.
Al vóór de gewonnen rechtszaak vermeldde GHC op de declaraties de btw (21%), zodat pedicures de btw makkelijker in hun aangifte konden verwerken. GHC was zich er echter van bewust dat dit geen officiële status had, aangezien het als zorgbedrijf niet btw-plichtig is. Aangezien medisch pedicures nu de btw-vrijstelling mogen toepassen voor de behandeling van risicovoeten ten behoeve van diabetische voetzorg, verwijdert GHC per direct de btw-vermelding van de declaraties.
GHC én ProVoet hopen dat dit standpunt als inspirerend voorbeeld werkt voor andere podotherapeuten, zorggroepen en verzekeringsmaatschappijen.

ProVoet wint rechtszaak van Belastingdienst 

Op 9 september 2022 kwam na de langslepende btw-kwestie aangaande diabetische voetzorg door medisch pedicures eindelijk een einde. ProVoet won de rechtszaak van de Belastingdienst en nu definitief.
 In 2019 oordeelde de Rechtbank Gelderland dat medisch pedicures, die risicovoeten behandelen ten behoeve van diabetische voetzorg, dezelfde btw-vrijstelling mogen toepassen als podotherapeuten. De instrumentele handelingen van de medisch pedicure zijn wel degelijk van hetzelfde kwaliteitsniveau. De Belastingdienst was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep bij het Hof Arnhem, maar dat won ProVoet. Als laatste reddingsmiddel ging de staatssecretaris van Financiën in cassatie bij de Hoge Raad en ook die procedure werd door ons gewonnen.

FAQ vervallen btw voor basisverzekerde diabetische voetzorg

A. Akkermans-van de Steeg donderdag, november 3, 2022 - 10:51

Ook Rondom podotherapeuten geeft aan dat de btw voor ons is!