Overslaan en naar de inhoud gaan

30 juli 2021

Toe aan scholing? Denk aan de subsidie!

ProVoet en Amice Opleidingscentrum kregen het samen met exameninstellingen TCI, Exuive en 14 erkende opleiders voor elkaar om aan te sluiten bij twee subsidietrajecten voor gratis scholing. ‘NL leert door met inzet van scholing’ en later verscheen er ook groen licht voor de sectorale subsidie voor om- en bijscholing in de sector Zorg en Welzijn – Uiterlijke verzorging. We spraken met subsidiedeelneemster Lysanne Schaft, die in september start met de opleiding medisch pedicure.

scholing met subsidie

“Afgelopen februari startte ik de opleiding pedicure”, vertelt Lysanne. “Dit sloot goed aan op mijn huidige werk als verzorgende IG in de wijk. Vanuit ons wondteam was er dringend behoefte aan een pedicure. Nu voer ik ambulante pedicurewerkzaamheden uit en komen er ook steeds nieuwe cliënten bij. Op een gegeven moment vroegen ze mij vanuit het wondteam of ik de opleiding medisch pedicure erbij wilde doen. Via Jolanda Fokke van All Classes for Beauty hoorde ik van de subsidieregeling, waardoor het financiële plaatje er ineens veel rooskleuriger uitzag. Ik ga namelijk volgend jaar trouwen en dat kost uiteraard ook niet niks! Nu start ik in september de opleiding tot medisch pedicure en krijg ik de kosten bijna helemaal vergoed vanuit de subsidieregeling!”

Lysanne is 26 jaar en ziet zeker kansen om het pedicurevak en de bijbehorende opleidingen bij meer jongen mensen onder de aandacht te brengen. “Er is veel verborgen leed binnen de voetzorg. Ik vind het een mooi en interessant vakgebied, terwijl het in mijn beleving nog wel eens onterecht bekend staat als ondergeschoven kindje. Zeker de medische kant van het beroep vind ik erg belangrijk. Afhankelijk van het werk wat je al doet, kan de opleiding tot pedicure of medisch pedicure juist een mooie aanvulling zijn. Kijk maar naar mijn carrière. De subsidieregeling kan je net dat zetje in de rug geven om een opleiding te starten en het ook financieel te kunnen bolwerken.” Lysanne hoopt na haar opleidingen ook lid te worden van ProVoet.

Bijzondere scholingstrajecten binnen subsidieregeling

De scholingstrajecten die bij de subsidie horen zijn divers en aansprekend voor een breed publiek. Op het eerste gezicht denk je wellicht niet direct aan IT- en taalcursussen, maar ook dit kunnen waardevolle opleidingstrajecten zijn. Annemieke Heeremans van talencentrum Berlitz licht toe: “Als je bijvoorbeeld een niet-Nederlandse achtergrond hebt en toch goed je beroep wilt kunnen uitoefenen, dan is het handig om te werken aan je Engels, Nederlands of Duits. In bijvoorbeeld de Randstad krijgen pedicures wel eens te maken met cliënten die een anderstalige achtergrond hebben. Of met expats. Dan kan het zinvol zijn om aan bepaalde terminologie te werken. Maar misschien wil je wel gewoon je zakelijke Nederlands, Engels of Duits verbeteren. De taalcursussen binnen de subsidieregeling zijn écht werkgerelateerd. Het is niet de bedoeling dat je vanuit de subsidieregeling snel een cursus Frans start, omdat je daar binnenkort op vakantie gaat.”
 
IT- en Office-vaardigheden vergroten de kans op het vinden van een baan of het behoud ervan. Er is steeds meer behoefte aan kennis en vaardigheden op het gebied van IT en Office- vaardigheden. In de meeste functies is kennis hiervan noodzakelijk. Met een betere basis op dit gebied is het gemakkelijker om een opleiding te volgen of werk te vinden.

tijdelijke subsidieregeling NL Leert door scholingstrajecten subsidie sector Zorg en Welzijn-UV