Overslaan en naar de inhoud gaan

02 februari 2021

Pedicures tot zeker 2 maart gesloten

De huidige lockdown loopt nog tot zeker 2 maart. Dat maakten Rutte en De Jonge tijdens de persconferentie van 2 februari bekend. Dat betekent dat pedicures en medisch pedicures gesloten blijven. Wel is het toegestaan om 'medisch noodzakelijke voetzorg' te verlenen, uitsluitend volgens het wegingskader én de Covid-19 protocollen.

Wegingskader voor de medisch pedicure

Wegingskader voor de pedicure

Steunmaatregelen: TVL versoepeld 
Eerder al maakten wij bekend dat het kabinet 7,6 miljard euro extra uittrekt voor bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis. ProVoet heeft de afgelopen periode flink gelobbyd voor verbeterde steunmaatregelen, zoals de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Ondanks dat wij de steunmaatregelen nog altijd onvoldoende vinden, is er beweging gekomen in de TVL.

Om ook kleine ondernemers beter te kunnen compenseren gaat de ondergrens voor de vaste lasten omlaag. Dat was 3.000 euro en wordt nu 1.500 euro, over een periode van drie maanden. Kleine ondernemers krijgen bovendien meer geld vanuit de TVL. Hun minimumsubsidiebedrag gaat omhoog van 750 naar 1.500 euro.

Tozo
Wij betreuren het dat de partnertoets op de Tozo tot op heden overeind blijft. Het kabinet zegt hierover:

"In de aanvankelijke plannen wilde het kabinet de Tozo-regeling voor zelfstandigen versoberen. Er zou vanaf april een vermogenstoets komen bij het bepalen van de hoogte van de Tozo-uitkering. Deze vermogenstoets vervalt."

Meer over de steunmaatregelen 

ProVoet strijdt door
ProVoet blijft doorlopend aandacht vragen voor de positie van pedicures en medisch pedicures. Wij betreuren het dat niet-medische noodzakelijke voetzorg momenteel niet geleverd mag worden. Onlangs startten wij de petitie ik wil voetzorg.nl. Heb je deze nog niet getekend? Doe dat dan alsnog en deel de actie.

Op vrijdag 29 januari nam ProVoet deel aan een grootschalige bijeenkomst tussen brancheverenigingen, VNO-NCW en de betrokken ministeries. Daar heeft ProVoet nogmaals uitgebreid toegelicht waar onze leden tegenaan lopen: de steunmaatregelen zijn niet toereikend en het pedicureberoep moet, zeker in deze tijd, als zorgberoep worden behandeld. Gezien onze veilige manier van werken, zouden zowel pedicures als medisch pedicures volledig aan het werk kunnen tijdens de lockdown.